Ambalaj atıkları toplama ayırma tesislerinin kurulması, maliyet analizleri ve işletilmesi
Establishment of packaging waste collection separation plants, and operation of cost analysis
  1. Tez No: 364185
  2. Yazar: SERHAN MADEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN ARSLANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık Yönetimi, Proses Kontrol, Lojistik Süreç Optimizasyonu, Ambalaj Atığı, Geri Dönüşüm Tesisleri, Waste Management, Process Control and Logistics, Process Optimization, Packaging Waste, Recycling Plants
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bir ambalaj atığı toplama ayırma tesisi kurulurken, kullanılacak makine ve ekipmanların, kurulacak yerin ambalaj atık potansiyeline uygun şekilde seçilmesi ile toplama için kullanılacak araçlarında bu parametrelere paralel olarak seçimi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, ambalaj atığı toplama ayırma tesislerinin kurulma aşamasında yapılması gereken fizibilite çalışmalarının incelenerek, mevcut tesislerden 35.000 ton/yıl ve 60.000 ton/yıl kapasiteli örnekleri birbiriyle karşılaştırılması sonucunda, hem tesis işletilmesi hem de bölge halkının eğilimi konusunda tavsiyelerde bulunulmaktadır. Bunlarla beraber tesisin kurulumu sırasında yapılacak olan yatırımın hangi şartlar altında ne kadar sürede kendisini amorti edeceği belirlenmiştir. Ambalaj atıklarının geri kazanım miktarını arttırmak için yapılaması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunulmaktadır. Sosyo-ekonomik durumu farklılık gösteren Küçükçekmece, Güngören ve Sultangazi belediyelerinde toplanan ambalaj atıklarının atık kompozisyonları ile toplanan atık miktarları karşılaştırılarak ilçeler arası farklılıklar değerlendirilmiştir. Yapılan bu çalışmayla, hem mevcut tesislere hem de yeni kurulacak olan tesislere kurulum, maliyet ve işletme konularında ve halkın geri dönüşüme olan eğiliminin işletme faaliyetlerine etkisi hakkında elde edilen sonuçlar değerlendirilerek yol gösterilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
A collection of packaging waste sorting plant is set up, used machinery and equipment, to be established in accordance with the election of the potential of the earth Packaging waste collection vehicles used for the selection of these parameters is very important in parallel. In this study, collection of packaging waste separation facilities to the phase of preparation of feasibility studies examining the 60.000 ton/year and 35.000 ton/year examples of existing facilities as a result of determined and compared with each other, and suggestions are presented for the training of plant personnel and the local community. Given this, which will be held during the installation facility investment will pay for itself the conditions under which determined how long it takes. Finally, Business, Collection Operation of the separation plant will be informed about and to increase the amount of packaging waste recovery Structuring suggestions are about things. Differences in socioeconomic status, which Sultangazi, Güngören and Küçükçemece are collected packaging waste collection separation facilities to compare the amount of waste collected by the waste composition. Which will be held in this study, which will be established as well as new plants and existing plants, installation, and operation cost is intended to show the way. The trend of recycling of public, its impact on operating activities, and the results obtained, were evaluated.