Sol-jel yöntemiyle metal borat üretimi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of metal borate by using sol-gel method
- Tez No: 364212
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pechini sol-jel yöntemi, mineral sol-jel yöntemi, stronsiyum borat, Pechini sol-gel process, mineral sol-gel process, strontium borate
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dünya bor rezervlerinin %72' lik kısmına sahip olması nedeni ile Türkiye bor teknolojilerinin geliştirilmesi açısından oldukça avantajlı bir konumda bulunmaktadır. Metal boratlar son yıllarda avantajlı özellikleri nedeni ile birçok prosesin önemli bir ham malzemesi konumunda bulunmaktadır. Sol-jel yöntemi yüksek kalitede ürün eldesi sağlaması nedeni ile diğer yöntemlere alternatif olanarak son yıllarda özellikle bor bileşiklerinin üretilmesinde tercih edilmektedir. Bu yöntem kullanılarak sentezlenen Ba, Li, Sr metal boratlar gibi doğrusal olmayan optik özelliklerinden dolayı tıptan elektroniğe kadar pek çok alanda kullanılmaktadırlar. Bu tez çalışmasında, doğrusal olmayan optik malzeme özelliği taşıyan stronsiyum boratın (SrBxOy) Mineral ve Pechini olmak üzere iki farklı sol-jel yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapısal karakterizasyon sonuçları neticesinde tek fazlı Sr-B-O yapısının Mineral sol-jel yöntemi ile SrB6O10, Pechini sol-jel yöntemi ile SrB4O7 ve SrB6O10 kimyasal yapılı bileşikleri üretilmiştir. Yüksek verimli ve tek fazlı SrBxOy bileşiklerinin geleneksel hidrotermal üretim yöntemi ile üretilemediği tespit edilmiş olup, doğrusal olmayan optik malzeme olarak kullanılması hedeflenen SrBxOy bileşiklerinin uygulama kolaylığı, çevreye duyarlılığı ve düşük maliyet avantajlarından dolayı Mineral sol-jel yöntemi ile üretimi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey has %72 of the boron reserves in the world. In terms of this situation our country has the advamteges of development the boron technologies. In recent years, metal borates are very important input lots of process beacuse of their many advantages of many features. Sol-gel process has attracted much attention for the advantages such as obtaining excellent purity. Metal borates of Ba, Li, Sr which are synthesized with this process, are using many fields from medicine to electronics that makes it possible to obtain nonlinear optical materials. In this thesis study, non linear optical material SrBxOy, investigated by using Mineral and Pechini sol-gel process. As a result of the structural characterization single-phase Sr-B-O; SrB6O10 chemical compound by Mineral sol-gel process, SrB4O7 and SrB6O10 chemical compounds by Pechini sol-gel process have been produced. SrBxOy chemical compound which is single-phase and high efficiency couldn't synthesized by hydrothermal process. SrBxOy chemical compound which is intended to be used as a nonlinear optical material production is recommended by using Mineral sol-jel method due to its ease of application and sensivity of the environment of compounds and low cost advantages.