Sürdürülebilir turizm çerçevesinde kitle turizmi ve otel tasarımlarının irdelenmesi
The research of mass tourism and hotel design within the framework of sustainable tourism
- Tez No: 364216
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER AYTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık, turizm, sürdürülebilirlik, kitle turizmi, ekoloji, enerji, otel tasarımı, kriter, ölçüt, Architecture, tourism, sustainability, mass tourism, ecology, energy, hotel design, criteria
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Yeni dünya düzeninin temellerinin atıldığı çağımızda, hemen her konuda güncellemeler, anlayış değişiklikleri meydana gelmektedir. Turizm ve mimarlık insanın milattan öncesinden yok oluşuna her zaman var olacak iki konudur. Her ikisi de değişen düzene göre özellikle hızla gelişen şehirlerde, şekil değiştirmekte ve daha ilgi çekici hale gelmektedirler. Bu yüksek lisans tezinin amacı, mevcut (kitle) turizmi anlayışının çevreye ve insanlığa olan zararlarını ortaya koyarak, yeni bir turizm modeli olan sürdürülebilir turizmi önererek gelecekte yapılacak sürdürülebilir otel tasarımları için yol gösterici olması ve gereklilikler listesi sunmaktır. Bu şekilde turizm kamuoyu bilinçlendirilerek, yatırımcıdan kullanıcıya; tasarımcıdan mühendise kadar her disiplinin kendi içerisinde bilinçlenmesi ile elde edilecek başarının gelecek nesiller için ve gelecekteki turizm için ne derece önemli olduğu vurgulanacak, örneklerle irdelenecektir. Savunulan ana fikir, sert turizm oluşumuna sürdürülebilir mimarlık ve öğeler dahil ederek daha yumuşak, yepyeni, bilinçli bir turizm anlayışı getirmektir. Bu amaçla; birbiri ile oldukça çok karıştırılan sürdürülebilir turizm ile ekolojik turizmin tanımlamalarının farklılıklarının ortaya konması, dünyadan ve ülkemizden örnekler ile konunun uygulanabilirliği ele alınmıştır. Bu yeni fikir ekolojik turizm ile karşılaştırılmaması gereken farklı turist profiline sahip, farklı yatırım öğelerine ve farklı mimariye sahip yeni bir kent turizmi anlayışıdır. Birinci bölüm, çalışmanın amacını, literatür araştırması ve hipotezden oluşan giriş bölümüdür. İkinci bölümde, sürdürülebilirlik kavramı ele alınarak dünyada uygulanan yeşil bina sertifikalama sistemler irdelenmiştir. Ayrıca ekoloji kavramının temeline inilerek, ekolojik mimarlık tanımına yer verilmiş ve teknoloji ile uyumu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, turizm türleri ve sürdürülebilirlikleri açıklanmıştır. Bu bölümde ekolojik turizm ile kitle turizm tanımları açıklanmakta ve ekolojik turizm için dünyadan otel tasarımı örnekleri verilmektedir. Aynı zamanda sürdürülebilir turizm konusu ele alınmıştır ve kitle turizmine karşı sürdürülebilir turizm anlayışı vurgulanmıştır. Dünyadan sürdürülebilir turizm otel örnekleri irdelemelerine yer verilmiştir. Bu örnekler LEED sertifikalı kent otellerinden seçilmiştir. Dördüncü bölümde, sürdürülebilir ve ekolojik turizm tesislerinin tasarımında yer alması gereken boyutlar sıralanmaktadır. Mimari, enerji, kullanıcı psikolojisi, ekonomi gibi boyutlarda ele alınan başlıklar ele alınarak, oluşturulacak öneri ölçüt kılavuzuna dahil edilen ana gereklilikler anlatılmıştır. Türkiye'deki mevcut Kültür ve Turizm Bakanlığı Oteller İçin Değerlendirme Formu'na eleştiri ile yaklaşılmış olup hazırlanan ve uygulanan karma kılavuz formunun detaylı açıklaması yapılmıştır. Beşinci bölümde, İstanbul ve Bursa illerinden seçilen otellerin öneri ölçüt kılavuzuna göre incelemeleri ve değerlendirmeleri bulunmaktadır. Son bölümde ise elde edilen sonuçlar ortaya çıkarılarak irdelenmiştir. Yıpratıcı kitle turizmi yerine yeni eklentilerle çevre için daha bilinçli daha temiz bir turizmin oluşabilmesi için yapılması gerekenler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In an era where thrown into the foundations of a new world order, almost every issue updates, understanding changes occur.Tourism and architecture, since the human existence, never ends. Both, according to the changing world order, particularly in the rapidly growing cities of the shape to change and become more attractive. The purpose of this master thesis, the current understanding of (mass) tourism on the environment and harm to humanity by putting forward, sustainable tourism, which is a new tourism model, offering a sustainable future and to make guidance for the design of the hotel is that it provides a list of requirements. More importantly, tourism public awareness to the investor-user; designers from the engineer every discipline within its own awareness will be achieved through success for future generations and to what extent it is important for the future of tourism will be highlighted in the details, is intended to be illustrated with examples. Mixed with each other pretty much the definition of sustainable tourism and eco-tourism to reveal the diversity of our country in the world and a detailed narrative examples of applicability of the subject is also discussed. The main idea is, to the formation of hard tourism by including sustainable architecture and softer items, brand new, to make an informed understanding of tourism. Eco-tourism should not be compared at all with this new idea which has different tourist profile, different investments and different architectural elements is the concept of a new urban tourism. The first part of the study, literature research and hypothesis is composed of introduction. In the second part, the concept of sustainability is discussed and applied in the world of green building certification systems are examined. In addition to the down to the basic concept of ecology, in the definition of ecological architecture and compliance with technology is described. In the third section describes the types of tourism and sustainability. This section describes the definition of mass tourism with eco-tourism and for ecological tourism are examples given from the world of hotel design. More examples from the world of sustainable tourism hotels examines are included. These samples were selected from LEED-certified city hotels. At the same time addressing the issue of sustainable tourism based, sustainable tourism approach against mass tourism is highlighted. In the fourth chapter, sustainable and eco-tourism facilities should be included in the design dimensions are listed. The topics discussed in size, architecture, energy, user psychology, economics etc. and the main requirements to be formed which are included in design criteria guide are disclosed. The present Evaluation Form Hotels in Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism to the criticism has been approached with; the detailed description, which is prepared in a mixed form were made criteria guide. In the fifth chapter, Istanbul and Bursa, according to the manual design criteria guide of the selected hotel review and evaluation of the design are available. In the last part of the results obtained has been revealed and discussed. Aggressive rather than mass tourism with new plug-ins for the environment a cleaner more conscious of tourism needs have been revealed thins to do in order to form.