Relationship between skill performances of elite volleyball players and competitive state an xiety
Üst düzey voleybolcularda beceri performansı ve yarışma kaygısı
  1. Tez No: 36432
  2. Yazar: A. DİLŞAD EDİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜLYA GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri Performansı, Üst Düzey Voleybol oyuncuları, Yarışmaya Dayalı Durumluk kaygı, Skill performance, Elite volleyball players, Competitive State Anxiety. ?p
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz ÜST DÜZEY VOLEYBOLCULARDA BECERİ PERFORMANSI VE YARIŞMA KAYGISI EDÎŞ, A. DİLŞAD Yüksek Lisans Tezi, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dali Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Hülya Gökmen Eylül, 1994, 97 Sayfa Bu tezin amacı, üst düzey kız ve erkek voleybol oyuncularında beceri performansı ve yarışma kaygısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi, kız ve erkek voleybolcuların sürekli ve durumsal kaygı düzeylerinin belirlenmesidir. Denek olarak, Ankara'da birinci ligde voleybolcu olan 32 erkek sporcu ve ikinci ligden de bir kız takım alınarak, 34 kız sporcu seçildi. Veriler büyükler için Martens'in Spor Yarışmaları Kaygı Envanteri, Kendini Değerlendirme Anketi ve Yarışma Kaygısı Envanteri-2 ile toplandı. CSAI-2'nin geçerliliği ve güvenirliğini bulmak için Cronbah alpha istatistiksel tekniği kullanılmıştır. İstatistiksel analizler, T-test, ANOVA, MANOVA, Pearson Çarpım Korrelasyon ve Pearson r Korrelasyon sonuçlarına göre yapılmıştır. ivonuçlara göre, kız voleybolcuların bilişsel durumluk kaygısı, erkek voleybolculardan anlamlı olarak daha yüksektir. Erkek voleybolcular, kız sporcularla kıyaslandıklarında daha kendine güvenlidirler. Fakat, fiziksel durumluk kaygı düzeylerinde kız ve erkek sporcular arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bunun yanısıra; süreklik kaygı ve toplam durumluk kaygı arasında, süreklik kaygı ve bilişsel durumluk kaygı ve fiziksel durumluk kaygı arasında anlamlı bir pozitif ilişki bulunmuştur. Diğer taraftan, kız ve erkek voleybol oyuncularının, süreklik kaygısı ve durumsal kendine güvenleri arasında anlamlı bir olumsuz ilişki elde edilmiştir. Genel beklentilerin tersine; yarışma sırasında her iki cinsiyetin durumluk kaygılan ve beceri performansları (manşet pas, servis ve smaç) arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SKILL PERFORMANCE AND COMPETITIVE STATE ANXIETY IN ELITE VOLLEYBALL PLAYERS EDİŞ, A. DÎLŞAD M.S. in Physical Education and Sports Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Hülya GÖKMEN September, 1994, Pages: 97 The purpose of this study was to find out the relationship between skill performance and competitive state anxiety in elite volleyball players and also to determine the relationship between trait and state anxiety levels of players of both sexes. 34 female and 32 male volleyball players were selected from first leaque volleyball teams in Ankara in Turkey. Data was collected by SCAT, Self-evaluation questionnaire and CSAI-2. Statistical analysis used in this study were, t-test, ANOVA, MANOVA, Pearson Product Correlation and Pearson r correlation. Cronbach alpha statistical technique was used to find reliability and validity of CSAI-2.The results showed that cognitive state anxiety level of female players was significantly higher than their male counterparts. Males were more self-confident as opposed to females. However, there was no significant sex difference in sometic state anxiety. In addition to that significant positive correlations between trait anxiety and total state anxiety, cognitive state anxiety and somatic state anxiety were obtained. On the other hand, significant negative correlation was otained in self-confidence state anxiety and trait anxiety of both male and female volleyball players. Unlike general expectations, state anxiety of both sexes and skill performances (forearm pass, service and spike) during the competition were not significantly correlated with each other.