Atatürk'ün yatı Savarona
Savarona of Ataturk's yacht
- Tez No: 364743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN HAYTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Savarona, Yat. Okul Gemisi. Cumhurbaşkanlığı Yatı. Atatürk, Savarona Yacht, School Ship, The Presidential Yacht, Ataturk
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Savarona Yatı, 24 Mart 1938'de Türkiye Cumhuriyeti tarafından Cumhurbaşkanı'nın kişisel kullanımı için satın alınmıştır. Atatürk tarafından 1 Haziran 1938'den, 24 Temmuz 1938'e kadar kullanılmıştır. Atatürk, yatta kaldığı 54 gün gibi kısa bir zaman diliminde iki defa Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmiş, Romanya Kralı Carol'u Savarona'da ağırlamış, gerek askeri gerekse siyasi birçok kişiyle görüş alışverişinde bulunmuş, Hatay Meselesi'nin ülke lehine sonuçlanabilmesi için yoğun mesai harcamıştır. Atatürk altı defa Marmara'da gezintiye çıktığı Savarona'da, sağlık sorunları nedeniyle 24 Temmuz 1938'de ayrılmak zorunda kalmıştır. Sağlığının kötüleştiği bir tarihte satın alındığından Atatürk'ün çok az bir süre faydalanabildiği Savarona Yatı, Atatürk'ün vefatın¬dan bir süre sonra Cumhurbaşkanlığı Yatı olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Türkiye'yi ziyaret eden yaban¬cı devlet adamları için“Protokol Yatı”olarak tahsis edilen Yat, çok masraflı olması sebebiyle uzun süre Kanlıca Koyu'nda atıl vaziyette bırakılmıştır. Bu nedenle satışı, kiralanması veya yolcu gemisi yapılması düşünülen Yat talibi çıkmadığı için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na“Okul Gemisi”olarak verilmiştir. 3 Ekim 1979'da büyük bir yangın geçiren Yat, tadil edildikten sonra 27 Temmuz 1986'da kadrodan çıkartılmıştır. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce 10 Mayıs 1989'da 49 yıllığına özel sektöre kiralanmış ve 9 Temmuz 1992'den itibaren lüks turizmin hizmetine sokulmuştur. Konunun uzun bir süreci kapsaması ve konuya ilişkin olarak önceden yapılmış bazı çalışmaların birbirini tekrardan öteye geçmemesi sebebiyle Cumhurbaşkanlığı Arşivi, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, İstanbul Deniz Müzesi, Milli Kütüphane ve diğer kütüphanelerde yaptığımız araştırmalar ile Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kocaeli Valiliği'yle yaptığımız yazışmalarla; ayrıca Savarona'nın Türkiye'ye geldiği günden itibaren geçen 86 yılı içeren gazete arşiv taramaları sonucunda ulaştığımız bilgiler çerçevesinde Savarona Yatı'na ilişkin elde olan bilgiler detaylandırılıp, zenginleştirilerek kapsamlı bir çalışma ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Yacht savarona, 24 in March 1938 by the President of the Republic of Turkey was purchased for personal use. From June 1, 1938 by Ataturk July 24, was used until 1938. Ataturk, or remained at 54 days as short a time period twice in the Council of Ministers, who led Romania King Carol Savarona'da has hosted, both military and political, with many people exchanging views found in the Hatay issue up the country resulted in favor to working intensively has been spent. Ataturk six times that in the Marmara stroll Savarona, 24 due to health problems was forced to leave in July 1938. Purchased at a time when health deteriorated because of Ataturk's yacht Savarona can benefit a very short period, a time of Atatürk's death continued to be used as the Presidential Yacht. Dignitaries who visited Turkey for wild“Protocol Yachts as”allocated Yacht, because it is very costly condition laid in a long time was left in the dark Kanlıca. Therefore the sale, rental or cruise ship leaving for the planned Navy Yacht aspire to“school ship”is given. On 3 October 1979 a large yacht was destroyed by fire, as amended July 27, 1986 after it was removed from the squad. May 10, 1989 by the General Directorate of National Estate for 49 years in the private sector rented from 9 July 1992 the service was introduced into luxury tourism. Thread a long process coverage and in relation to issues already some studies each other again nothing more than the interest of the Presidential Archive, the Prime Minister of the Republic Archive, Istanbul Naval Museum, the National Library and other libraries in our research with the Presidency, Ministry of Defense, the General Staff and Kocaeli Governorship made with our correspondence, and also Savarona'da came to Turkey from the day the last 86 years, comprising newspaper archive scanning as a result we have reached the framework of information in the Savarona yacht on the information available detailed and, by enriching a comprehensive study has been revealed.