Cinsiyet kültürünün paradoksu: Dışlama ve içerme pratikleri ile trans kadınlar: Mersin örneği
Paradox of culture gender: Excluding and including practice with sexual transsexual women: Mersin sample
- Tez No: 364780
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERİMAN AÇIKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gender culture, heteronormativity/heterosexizm, gender identity, transsexual/transsexual womanhood, excluding and including
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Egemen heteronormatif cinsiyet düzeni içinde bireyler,“kadın”ya da“erkek”şeklinde kategorize edilen iki“sabit”cinse indirgenerek, dahası bu iki cins arasında erkek lehine olan bir toplumsal cinsiyet hiyerarşisi içinde tanımlanmaktadırlar. Ancak içinde bulunduğumuz zaman dilimi, çıplak bedenlere sahip olunan cinsel organa göre“giydirilen”,“kadınlık”ve“erkeklik”olarak adlandırılan cinsiyet kimliklerinin var olan“cinsel çeşitliliği”kucaklamakta yetersiz kaldığı bir döneme tanıklık etmektedir. Öyle ki, bazı cinsiyet ve cinsellik pratikleri, heteroseksist cinsiyet söyleminin kavram katılığını zora sokan; net, sabit, değiştirilemez olduğu düşünülen“kadın”ve“erkek”kategorilerinin“kırmızı çizgilerini”ihlal etmektedir. Trans kadın kimliği de, icra ettiği beden, cinsiyet ve cinsellik edimleri bağlamında, egemen toplumsal cinsiyet kültüründe“sınırları zorlayan”bir konumda yer almaktadır. Bu bağlamdan hareketle, bu çalışma, trans kadınların egemen cinsiyet düzeni ile uzlaşan ve çatışan noktaları üzerinden inşa ettikleri beden, cinsiyet ve cinselliğe dair algıları ve pratiklerine odaklanmaktadır. Trans kadınların cinsiyet inşalarında bir yandan heteronormatif cinsiyet düzenini dönüştürürken, öte yandan bazı eksenler üzerinden yeniden ürettiği gerçeğinden hareketle, yapılan alan araştırmasının verileri ışığında, Mersin'de yaşayan trans kadınların cinsiyet ve beden inşası, algısı ve pratiklerinin analiz edilmesi hedeflenmektedir. Anahtar Kavramlar: Toplumsal cinsiyet kültürü, heteronormativite/heteroseksizm, cinsiyet kimliği, transseksüellik/trans kadınlık, dışlama ve içerme.
Özet (Çeviri)
Individuals in dominant heteronormative sex order are identified as either man or woman degrading on two stable sexes what is worse in these two sexes, the individuals are identified in the side of male in gender hierarchy. The period of time we are in, however, witnesses the period that gender identities as womanhood or manhood which are clothed in naked bodies in terms of being in the possession of sexual organ sexual remain in capable of embracing sexual diversity. In fact, some gender and sexual practice violate the redline of“man”or“woman”categories, making heavy weather of expression heterosexist gender, thought these categories are clear, stable and unchangeable. Transsexual woman identity, in the context of fulfilling in body, gender and sexual acquisition, takes part in the position of pushing the limits in dominant gender culture. From this point of view, this study focuses on sense and practice of transsexual women about body, gender and sexual on which transsexual women construct in dominant gender order in terms of common and conflict points. In this study it is aimed to analyze for transsexual women in terms of gender, body constructing, sense and practice in the light of data acquired in fieldwork based on the reality conversion of transsexual woman into heteronormative sex order in the gender constructing on the other hand rebuilding of transsexual women in heteronormative sex order on some axis.