Determinants of capital structure: An application on Borsa İstanbul transportation index
Sermaye yapısını etkileyen faktörler: Borsa İstanbul ulaştırma endeksinde bir uygulama
- Tez No: 364791
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEÇİL VARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Ulaşım, İşletme, Marine, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 6HUPD\H, Capital Structure, Corporate Governance, Transportation Industry, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Ulaştırma; uluslararası tedarik zinciri, ağ entegrasyonu, ticaret ve diğer ilgili bir çok alanda sağladığı katkılardan dolayı, ekonomik gelişmenin önemli bir bileşenidir. Denizyolu taşımacılığı küresel ticaret unsuru olan yüklerin %90'ını tek başına taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, sermaye yapısı faktörlerinin Türkiye'de faaliyet gösteren ulaştırma işletmelerinin finansal kararlarını nasıl etkilediğinin incelenmesidir. Borsa Istanbul Ulaştırma Endeksinde işlem gören 11 adet ulaştırma işletmesi, 2002-2013 yıllarını kapsayacak şekilde panel veri analizi ile incelenmiştir. Çalışmanın bulgularına göre,“Maddi Duran Varlık Yoğunluğu”ve“İşletme Büyüklüğü”ile“Uzun Vadeli Borçlanma Oranı”arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuç“Dengeleme Teorisini”desteklemektedir. Ayrıca elde edilen sonuçlar, kurumsal yönetim uygulamalarının, özellikle yönetim kurulu büyüklüğü, yönetim kurulu bağımsız üye sayısı ve kurumsal sahiplik yoğunluğunun sermaye yapısı kararlarında anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Transportation is an important component of economic development as it provides a remarkable contribution to the international supply chains, network integration, trade and other related globalized services. Maritime transportation solely carries 90% of the global freight trade worldwide. The aim of this study is to examine how the determinants of capital structure affect the financing decisions of the firms operating in transportation industry in Turkey. Firms listed on Borsa Istanbul Stock Exchange Transportation Index have been analyzed by using panel data analysis for the period of 2002-2013. According to the findings,“Tangibility”and“Size”are significantly and positively associated with long-term leverage, supporting trade-off theory. Additionally, results show the significant effects of corporate governance practices, specifically board size, board independence and institutional ownership on capital structure decisions