Denizcilik endüstrisinde insan kaynakları planlaması: Türk gemi adamlarına yönelik bir çalışma
Human resource planning in maritime industry:A study on Turkish seafarers
  1. Tez No: 364792
  2. Yazar: BURCU ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER ASYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: øQVDQ .D\QDNODUÕ Planlama, Denizcilik, Gemi $GDPODUÕ$U]7DOHS7DKPLQOHPH6LVWHP'LQDPLNOHUL, Human Resources Planning, Maritime, Seafarers, Supply Demand Forecasting, System Dynamics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
İnsan Kaynakları Planlama, hem örgütsel düzeyde hem de makro düzeyde nitelik ve nicelik olarak ihtiyacı olan/ olacak insan kaynağının belirlenmesi ve gereken zamanda hazır bulundurulmasını sağlar. Denizcilik endüstrisinde üretim kaynakları, gemiler ve gemilerde istihdam edilen insan gücüdür. Gemi adamları, gemileri sevk ve idare eden uzakyol vardiya zabitleri olmadan, denizcilik işletmelerinin ve deniz ticaretinin devamlılığından söz edilemez. Küresel Deniz İşgücü Piyasasında, zabitan açığının devam edeceğinin raporlarda belirtilmesi, Türkiye'de Makro Düzeyde Denizcilik İnsan Kaynakları Planlanmasına duyulan gereksinim artmaktadır. Bu çalışmada, Uzakyol Vardiya Zabiti, arz talebi ve onları belirleyen değişkenler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın temel amacı, Türk Uzakyol Yeterliliklerinin uzun dönemli makro insan kaynakları arz talep tahmininin ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaçla, İnsan Kaynakları Planlaması ile ilgili literatüründen faydalanılarak arz talep tahminleme yöntemi belirlenmiş, Denizcilikte İnsan Kaynakları ile ilgili literatürden Uzakyol Vardiya Yeterliliklerinin arz talebini etkileyen değişkenler belirlenmiştir. Stella 10 yazılımı yardımıyla Uzakyol Yeterlilikleri için Sistem Dinamikleri Arz Talep Tahminleme Modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan beş farklı senaryoda, uzakyol yeterliliklerin olası arz talep tahminleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Uzakyol Vardiya Zabiti uzun dönemli arz talep tahminleri senaryolara göre farklılık göstermektedir. Beklenen olası (normal) senaryoda, uzakyol vardiya zabitleri için uzun dönemde arz açığı, uzakyol birinci zabitlerde ve uzakyol kaptanlarda arz fazlası görülmesi beklenmektedir. Çalışmanın sonucunda, Türk uzakyol zabitleri işgücü piyasasında gerçekleşmesi beklenen arz talep tahminlerine göre, çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Human Resource Planning, is determination of quality and quantity of human resources needs, both at the organizational level as well as at the macro level, and is/ will be made available on the time. Production resources, ships and manpower are employed on ships, in maritime industry. Without seafarers and oceangoing watchkeeping officers' administration, maritime business management and maritime trade business continuity can not be mentioned. Seafarer Global Labour Market, the officer deficit will continue that be stated in some reports, Human Resources Planning in macro level for Turkish Maritime Industry's requirement is increasing. On this study, Oceangoing Competencies are focused on the variables that determine its supply and demand. The main purpose of the study, to reveal long-term macro human resources forecast of Turkish Oceangoing Watchkeeping Officer's supply and demand. To this end, supply and demand forecasting method are determined by literature review related to Human Resources Planning, the variables affect Oceangoing Competencies' supply and demand has been identified by literature review related to Human Resources in Maritime Industry. Oceangoing Competencies Supply Demand Forecasting Model is by Stella 10 software based in System Dynamic. In five different scenarios, possible Oceangoing Competencies' supply and demand forecasting have been done. On the conclusion of the study, Oceangoing Watchkeeping Officer based on long-term forecasts of supply and demand differs by scenarios. For expected probable (normal) scenario, Oceangoing Watchkeeping Officers' supply defecit and Oceangoing Captains' and Chief Officers' supply surplus, is expected to be seen in the long term. On the conclusion, according to the supply and demand forecastings for Turkish Oceangoing Competencies expected to occur in the labor market, recommendations are offered.