Gelişmekte olan ülkelerde kurumsal sosyal sorumluluk ve finansal performans ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between corporate social responsibility and financial performance in developing countries: The sample of Turkey
- Tez No: 364844
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Corporate Social Responsibility, Financial Performance, Developing Countries, Turkey, Non Parametric
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüzde birbirine benzeyen ve ikamesi olarak kullanılabilecek mal ile hizmetlerin piyasada oldukça fazla yer alması, işletmeleri farklılık yaratmaya ve sürdürülebilir hedeflere ulaşmaya yönlendirmektedir. İşletmelerin bu konuda en önemli yardımcısı ise kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri görülmektedir. Ancak küreselleşmenin ortaya çıkardığı maksimum fayda ve minimum maliyet yaklaşımı, işletmelerin konuya her daim temkinli yaklaşmasına sebep olmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde, yapılan kurumsal sosyal sorumluluk tanımlamalarına değinilmiş, teorik altyapısına ve geçmişten günümüze doğru konuya yönelik ileri sürülen düşüncelere yer verilmiştir. İkinci bölümde, kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin işletmelerin sürdürülebilirliğine ve farklılık yaratabilmelerine yaptığı doğrudan ve dolaylı katkılara değinilmiş; işletmelerin konuya yönelik temkinli tavırlarının altında yatan finansal performans kaygısı yapılan araştırmalar incelenerek değerlendirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise; ülkeler arasında var olan iktisadi, sosyal ve kültürel farklılıklar göz önünde bulundurularak kurumsal sosyal sorumluluk ve finansal performans ilişkisi üzerine hipotezler kurulmuştur. Oluşturulan hipotezleri test etme doğrultusunda öncelikle örneklem olarak analizde kullanılan kırk adet işletmenin 2012 ve 2013 yılı finansal verileri KAP'ın resmi internet sitesinde yayımlanan mali tablolarından ve faaliyet raporlarından elde edilmiştir. Elde edilen verilerden temel bileşenler analizi kullanılarak finansal performans indeksi oluşturulmuştur. Daha sonra SPK tarafından yetkilendirilen derecelendirme şirketlerinin örneklem olarak seçilen kırk adet işletmeye yönelik verdiği kurumsal sosyal sorumluluk değerlendirme skorları temin edilmiştir. Kurumsal sosyal sorumluluk ve finansal performans ilişkisini belirlemeye yönelik olarak elde edilen her iki veri setine spearman korelasyon ve dizi testi SPSS 15 paket programı kullanılarak uygulanmıştır. Elde edilen bulgular gelişmekte olan ülkelerde kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin işletmelerin finansal performansı üzerinde bir etki yaratmadığını göstermiştir. Anahtar Kelimler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Finansal Performans, *HOLúPHNWH2ODQhONHOHU7UNL\H3DUDPHWULN2OPD\DQ
Özet (Çeviri)
Recently, the intense appearance of resembling products and services which can be used as substitute of each other leads businesses to create distinctness and to reach sustainable goals. In this context, most significant helper of businesses is acknowledged as corporate social responsibility activities. However, maximum benefit and minimum cost approach that is given rise by globalization generates hesitation to this topic. On this basis, in the first part of the study existing corporate social responsibility definitions are mentioned, theoretical background and relevant proposed ideas are referred. In the second part, direct and indirect contributions of corporate social responsibility activities to business' sustainability and ability to create distinctness are explained. Worries about financial performance underlying business' hesitant reactions are evaluated by examining various research. In the third part of this study, hypotheses about the relationship between corporate social responsibility and financial performance are formed by watching out economic, social and cultural differences between countries. For testing these hypotheses, financial data of forty companies regarding years of 2012 and 2013 are gathered via financial tables and activity reports published in official site of Public Disclosure Platform. Index of financial performance is formed by using principal component analysis from gathered information. Afterwards, corporate social responsibility scores of sample forty companies which are determined by rating agencies that is authorized by Capital Markets Board are collected. Both data sets that is collected for identifying the relationship between corporate social responsibility and financial performance are exposed to spearman rank correlation and runs test through SPSS 15 statistical software package. Findings of the research indicate that corporate social responsibility has no effect on financial performance in developing countries.