İşletmesel karar ve işletme, işyeri ve işin gerekleri ile fesih
Operational decisions and property, commercial and business requirements with the termination
- Tez No: 364843
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Obligation of %XVÕQHVV Operational Decisions, Economic Causes, Technological Causes, Social Selection Policy, Judicial Review
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
4857 sayılı İş Kanunu'nu ile iş güvencesi hükümleri kapsamındaki işçiler bakımından iş sözleşmesinin sona erdirilmesinin geçerli bir nedene dayandırılma zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Yasa incelendiğinde amacın işletme yönetiminin nedensellik çerçevesinde ve istikrarlı olmasını hedeflediği anlaşılabilinir. İşveren, iş sözleşmesini bildirimli fesih yoluyla sona erdirebilmek için geçerli bir neden göstermesi ve bunu kanıtlamak zorunda olması da bu anlayışı desteklemektedir. Çalışmamızın ilk bölümünde işletmesel karar ve işletme, işyeri ve işin gerekleri ile fesih kavramları ve iş sözleşmesinin işletme, işyeri ve işin gereklerinden kaynaklanan geçerli nedenler ile feshedilebilmesinin koşulları konularına yer verilmiştir. İkinci bölümümüzde iş sözleşmesinin işletme, işyeri ve işin gereklerinden kaynaklanan geçerli nedenler ile feshedilebileceği haller ve yargısal denetim üzerinde durulmuştur. İş sözleşmesinin işletme, işyeri ve işin gereklerinden kaynaklanan geçerli nedenler ile feshedilebileceği haller ekonomik nedenler, teknolojik nedenler, yeniden yapılanma, alt işverene devir uygulaması başlıkları altında incelenmiştir. Çalışma koşullarında değişiklik uygulaması, işgücü planlama uygulaması, üretimin düşürülmesi, esnek çalışma uygulaması, ödünç iş ilişkisi, ücretsiz izin uygulaması, kısa süreli çalışma, yeniden yapılanma ve alt işverene devir uygulaması alt başlıklarında Yargıtay kararları ışığında bilgi verilmiş, iş sözleşmesi fesh edilecek çalışanların seçiminde sosyal seçim ilkesine değinilmiştir. Son olarak iş sözleşmesinin işletme, işyeri ve işin gerekleri ile feshedilmesinde yapılacak yargısal denetim üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
4857 Act with respect to job security of workers covered by the provisions of the employment contract based on a valid reason to terminate the obligation has arisen. Considering the purpose of the law of causality in the context of management objectives and that is understandable to be stable. Employers, through the termination of the employment contract declared valid reason to end the show and not have to prove it supports this understanding. Our study in the first part operational decisions and business, workplace and job requirements with the termination concepts and business contract, business, workplace and job requirements arising from the valid reasons to terminate the conditions for the issue of the place verilmiştir.kanıtl have to be this understanding is supported. The second in our business of an employment contract, workplace and job requirements can be terminated by valid reasons arising from the states and focuses on judicial review. Business of an employment contract, workplace and job requirements arising from the circumstances may be terminated by valid reasons for economic reasons, technological reasons, restructuring, lower employer was investigated under the title transfer application. Working conditions, changes in the application, workforce planning application, production reduction, flexible working application, loan business relationship, free permit applications, short-term studies, restructuring and lower employer transfer application sub-title of the Supreme Court decision in the light of information provided employment contract termination will be running in the selection of social has been referred to the principle of selection. Finally, from the employment contract, workplace and job requirements will be held in the judicial focused on the termination.