İdare Hukuku açısından kentsel dönüşüm
Administrative Law aspects of urban regeneration
  1. Tez No: 364846
  2. Yazar: MEHPARE ÇAPTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM KUTLU GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Urban Regeneration, Risk of Disaster, Fundamental Rights and Freedoms, Rights of Property, Fundamental Principles, Discretionary Power, Authority Confusion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Kentler zaman içinde doğal ve dışsal nedenlerle yıpranmakta ve yanlış kentleşmeden kaynaklanan problemler, kentsel dönüşüm ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Kentsel dönüşüm uygulamaları ile genel olarak, kentlerde kaçak ve plansız yapılaşmanın neden olduğu sağlıksız yaşam koşullarının iyileştirilmesi, afet risklerine karşı önlem alınması, kentlerin tarihi ve kültürel dokusunun korunması ve ekonomik gelişmenin sağlanması amaçlanmaktadır. Kentsel dönüşüm uygulamalarına doğrudan veya dolaylı olarak dayanak teşkil eden çok sayıda yasal düzenleme bulunmaktadır. Ancak bu yasal düzenlemelerin genel çerçevesini çizen ve ilkelerini ortaya koyan genel nitelikte bir yasa bulunmamaktadır. Bu durum ise, kentsel dönüşüm sürecinde yetki karmaşasını ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca mevcut düzenlemelerde, başta mülkiyet hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere müdahale niteliğindeki işlemlerin sınırları net olarak çizilmemektedir. Bu düzenlemelerde idareye geniş takdir yetkisi tanıyan, içeriği belirsizliklere yol açabilecek birçok hüküm yer almaktadır. Tüm bu sorunlar, kentsel dönüşüm konusunun hukuksal olarak irdelenmesini gerektirmektedir. Kentsel dönüşüm sürecinde, birçoğu temel hak ve özgürlüklerle de yakından ilgili olan birçok idari işlem tesis edilmektedir. Çok sayıdaki yasal düzenleme ile ortaya çıkan karmaşa sebebiyle kişilerin hak kayıplarına uğramaması için söz konusu düzenlemelerin idare hukukuna hâkim olan ilkeler doğrultusunda değerlendirilmesi ve yorumlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Cities wear of over time with natural and external causes and the problems arising from incorrect urbanization reveals the need for urban regeneration. In general, the aim of urban regeneration applications is improving the unhealthy living conditions which caused by illegal and unplanned urbanization, taking precautions against the risk of disasters, protection of historical and cultural structure of cities, and ensuring economic development. There are numerous legal regulations which directly or indirectly pertaining with urban regeneration applications. However, there is no legislation of a general nature which determines the general framework and demonstrates the principles of these laws. This situation leads to authority confusion in urban regeneration process. In addition, in the current regulations, boundaries of transactions which in the form of interfere with fundamental rights and freedoms including in particular the right of property, are not clearly drawn. These regulations include provisions which admitting of broad discretionary power to administration, content can result in uncertainties.