Environmental performance assessment of unimodal and intermodal freight transport alternatives: A research on Manisa - Duisburg route
Tek modlu ve çoklu yük taşımacılığı alternatiflerinin çevresel performans değerlendirmesi: Manisa - Duisburg rotası üzerine bit araştırma
  1. Tez No: 364847
  2. Yazar: CEMİLE SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ALİ DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Ulaşım, İşletme, Marine, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainability, Sustainable Transport, Environmental Assessment, Lifecycle Analysis, Intermodal Transport
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Sürdürülebilirlik kavramı her alanda olduğu gibi taşıma sistemleri için de vazgeçilemez bir konu haline gelmiştir. Ulaştırmada rekabet edebilirliğe etkisi düşünüldüğünde sürdürülebilir taşıma sistemleri büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilirlik konularındaki duyarlılıkların da artmasıyla hem taşıyıcılar hem de taşıtanlar sürdürülebilir taşımacılığı benimsemektedir. Ayrıca taşımacıkta uygulanan politikalar da şirketleri sürdürülebilir uygulamalara yönlendirmektedir. Bu açıdan gelişmiş ülkeler alternatif yük taşımacılığı rotaları geliştirmektedir ve çoklu taşıma sistemleri de bu rotaların büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Bu rotaların önem kazanması çalışmanın motivasyon kaynağını oluşturmaktadır. Günümüzde artan çevresel bozulmalar sürdürülebilirliğin üç boyutundan biri olan çevresel sürdürülebilirliğin öne çıkmasına neden olmuştur. Buradan hareketle, bu çalışma tek modlu ve çoklu yük taşımacılığı alternatiflerinin çevresel performanslarının değerlendirilmesine yönelik bir model ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için detaylı bir literatür çalışması yapılmış ve yaşam döngüsü analiz yöntemine dayanan nicel bir araştırma yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability has become an essential issue in transport systems as in all areas. Sustainable transport systems have great importance considering its effects on competitiveness. Both shippers and carrier adapt sustainable transport with the increasing awareness of sustainability issues. Moreover, transport policies adopted in the transport industry direct the companies to the sustainable practices. In this respect, developed countries have been developing alternative freight transport routes and intermodal systems have been used in most of these routes. The major source of motivation of this study is the gaining importance of these routes. Nowadays, increasing environmental degradation causes to distinguish environmental sustainability which is the one of the three dimensions of sustainability. From this point of view, this study aims to present a model of assessing environmental performance of unimodal and intermodal transport systems. To reach this aim, detailed literature review was carried out and a quantitative study was conducted based on a lifecycle analysis method.