Ameliyathanelerde malzeme planlaması: ameliyathane operasyon reçetesi (AOR) ile yeni randevu sisteminin tasarımı ve bir uygulama
Material planning at operating rooms: design of a new appointment system using bill of operation case (BOC) and an application
- Tez No: 364849
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİNAZ GÜMÜŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane Operasyon Reçetesi, MalzemePlanlama, +DVWDQH, Bill of Case, Material Planning, Hospital Management, System Design, Operation Room Management, Bill of Material
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Sağlık sektöründe özellikle hastaların memnuniyeti gittikçe artarak daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Hastane yönetimleri bir yandan maliyetlerini ve finansal zararları en aza indirmek isterken diğer bir yandan da hasta memnuniyetini en yükseğe çıkarmayı istemektedirler. Ameliyatlar hastanelerde en önemli maliyet kalemlerinden biridir. Bir ameliyatın efektif olmasında kritik olan unsur hastane kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasıdır. Ameliyatların planlanması, stratejik, taktiksel ve yönetimsel planlama problemlerini içerir. Bu çalışma, ameliyathanelerde kullanılan operasyon bazlı malzemeleri yeniden düzenleyerek, etkin stok yönetimini sağlayacak modüler ve esnek yapıya sahip bir ürün ağacı olan ameliyathane operasyon reçetelerini (AOR) tasarlayıp yeni bir yönetim bilişim sistemi geliştirerek, kullanıcılara randevu sistemi ile cerrahi operasyonlarda kullanılan malzemelerin planlanmasının ve tedarikinin sezgisel yöntemlerle değil gerçek verilerle yapılabileceğini göstermektedir. Önerilen bütünleşik bilişim sistemi ile ilgili uygulama çalışmaları Ege Bölgesi'nde hizmet veren bir üniversite hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen sistemde AOR'ler, ameliyatlarda görev alan operatör doktorların, kişisel tercih ve yeteneklerine göre seçim yapabileceği birleşik bir yapı şeklinde tasarlanmış ve geliştirilen randevu sistemine aktarılmıştır, bu sistem de hastanenin mevcut yönetim bilişim sistemine entegre edilerek, AOR'lerin uygulamaya geçmesi desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Patient satisfaction in particular has a rising importance in the health sector. Hospital management wants to maximize the patient satisfaction while decreasing the costs and financial losses. Surgical operations refer to one of the biggest cost items in hospital activities. Effective and efficient use of hospital resources is the critical point for operation efficiency. Planning of surgical operations includes strategic, tactical and managerial planning problems. This study proposes that it is possible and better to plan and procure the materials in surgical operations with the help of appointment system by using real data instead of intuitive methods, re-orginizing the operation based material management, and designing Bill of Case (BOC) within this management process. The proposed approach, BOC, is a modularly and resiliently structured and reengineered BOM which is integrated into the current management information system via the proposed appointment system that will provide effective inventory management. The application related to the proposed integrated information system is carried out in a university hospital rendering services in Aegean Region. The proposed BOC approach is structured and customized based on the personal preferences of the surgions for different types of operations. A novel new information subsystem is also developed based on appointment planning of doctors for surgical operations in order to support the implemention of bill of cases within the current management information sytem.