International law in occupied West Bank : The assessment of legali̇ty of settlements and separation barrier
İşgal altındaki Batı Şeriya'da Uluslararası Hukuk : Yerleşimlerin ve ayrılık duvarının yasallığının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 364853
  2. Yazar: CANER ÖVSAN ÇAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KIZILSÜMER ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İsrail – Filistin Çatışması, Yerleşimciler, Ayrılık Duvarı, Uluslararası İnsancıl Teamül Hukuku, Uluslararası İnsan Hakları Hukuku, Israel –Palestine Conflict, Settlements, Separation Barrier, International Humanitarian Law, International Human Right Law
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İsrail- Filistin Çatışması, 1948 yılında İsrail Devletinin kurulmasından bu yana Orta Doğu politikasının en önemli ve karmaşık konularından biri olarak süregelmiştir. İsrail- Filistin Çatışması, politik, sosyal, kültürel, dini ve insancıl boyutlara sahip olmakla birlikte her iki toplumun, Yahudi ve Filistinli, üzerinde derin sosyal etkilerin oluşmasıyla sonuçlanmıştır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gibi uluslararası kuruluşların çok sayıda başarısız çözüm yolları üretmesi, her iki toplumun da sağlıklı temelleri olan bir barış üretmesini engellemiş ve çatışmanın boyutunu siyasi boyuttan inanç boyutuna çevirmiştir. İsrail Hükümeti ve onun İşgal Altındaki Filistin Bölgesindeki ayrımcı rejimi, 1948 yılından beri uygulamış olduğu politik uygulamaları ile uluslararası insancıl teamül hukuku ve uluslararası insan hakları hukukunun birçok yükümlülüğünü yerine getirmekte başarısız kalmıştır. Bu çalışmada İsrail ayrıkçı rejimin iki önemli bölümü, yerleşimciler ve ayrılık duvarı, uluslararası hukukun iki önemli branşı olan uluslararası insancıl teamül hukuku ve uluslararası insan hakları hukukunun ilke ve prensipleri doğrultusunda incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Israel – Palestine Conflict has been one of the most important and complex issue of the politics of the Middle East since the establishment of the State of Israel in 1948. The Israel – Palestine conflict includes political, social, religious and humanitarian dimensions which culminated in profound social impacts on the both Jewish and Palestinian societies. The failure of the many resolutions in terms of the ending the conflict which were initiated by many international institutions such as United Nation Security Council and United Nation General Assenbly, politicized and radicalized the the conflict and transformed the nature of the conflict from a political argument to faith argument for the both nations. The Israel Government, in line with the its apartheid regime in Occupied Palestine Territory, has failed to perform the obligations of the international humanitarian law and international human rights law by means of its many political enforcements since the 1948. In this thesis, two of the these apartheid regime's implementations, namely settlement poicy and construction of the separation barrier, will be inquired in line with the obligations and rules of the two important branches of the international law which are international humanitarian law and international human rights law.