Turkish-Russian relations in the post-cold war era: A neorealist analysis
Soğuk savaş sonrası dönemde Türk-Rus ilişkileri: Neorealist bir analiz
  1. Tez No: 364852
  2. Yazar: ORKUN SÜRÜCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA NİLÜFER KARACASULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Rusya, İşbirliği, Çatışma, Neorealizm, Güney Kafkasya, Turkey, Russia, Cooperation, Conflict, Neorealism, South Caucasus
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tez, Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri araştırmayı amaçlamaktadır. Tez, ilişkilerin dinamiklerine neorealist bir analizle odaklanmakta ve karşılıklı tehdit algısının mevcudiyetinin ya da ortadan kalkmasının Türk-Rus ilişkilerini tanımlayan ana nokta olduğunu iddia etmektedir. Bu anlamda, tez iki ülkenin işbirliğine ya da çatışmacı ilişkilerine yol açan faktörleri açıklamaktadır. 2000'li yıllardaki iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin sürdürebilir bir işbirliğine yol açtığını ileri süren genel görüşün aksine, tez politik gerginliğin hala mevcut olduğunu ve bunun özellikle Rusya'nın 2008 yılından beri saldırgan politikalarıyla daha belirgin hale geldiğini iddia etmektedir. Tez, giriş ve sonuç kısımlarının dışında üç bölümden oluşmaktadır. İlk gölüm teorik arka planla başlamakta ve devamında 1990'lardaki Türk-Rus ilişkilerini incelemektedir. İkinci bölüm işbirliğine yol açan faktörleri araştırırken 2000'lerdeki ilişkileri analiz etmekte ve ilişkilerdeki sorunlar ile sona ermektedir. Üçüncü bölüm Türkiye ve Rusya'nın çıkarlarının çatıştığı ve bölgesel çatışmalarda farklı pozisyonlara sahip oldukları Güney Kafkasya bölgesine odaklanmaktadır. Bölümde Rusya'nın 2008'den itibaren saldırgan politikaları ve bunun Türk-Rus ilişkilerine etkisi de değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study the relations between Turkey and Russia in the post-Cold War era. The thesis focuses on the dynamics of relations between them through a neorealist analysis and argues that the existence or disappearance of mutual threat perception is the main point that defines Turkish-Russian relations. In this sense, the thesis explains the factors that lead to their cooperation or conflictual relations. Contrary to the general view in the 2000s, which puts forward that economic relations between the two countries lead to sustainable cooperation, the thesis claims that political tension still exist and this has become more apparent, particularly with Russia's offensive policies since 2008. There are three chapters in this thesis, apart from the introduction and conclusion parts. The first chapter begins with the theoretical background and then examines Turkish-Russian relations in the 1990s. The second chapter analyzes the relations in the 2000s while exploring the factors that led to their rapprochement, and ends with the problems in the relations. The third chapter focuses on the South Caucasus region where Turkey and Russia have clashing interests and also diverging positions in the regional conflicts. The evaluation of Russia's offensive policies since 2008 and its impact on Turkish-Russian relations is also done in the chapter.