İlk dönem İslâm tarihinde Hristiyanların Müslüman algısı: Sebeos (661) örneği
Christians' perception of Muslim in early İslamic history: The case of Sebeos (661)
- Tez No: 364867
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. TAHSİN KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Sebeos, İslâm, Hz. Muhammed, Hulefâ-i Râşidîn, Ermeniye Bölgesi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmamızda, Ermeniye bölgesinde yaşamış ve Hristiyan bir din adamı olan Sebeos'un, İslâm'ın doğuşu ile başlayan ve Hulefâ-i Râşidîn dönemini kapsayan İslâm dini ve İslâm tarihi hakkında sunduğu bilgiler ele alındı. Bu bilgilerden yola çıkarak, İslâmî kaynaklar ile bir karşılaştırma yapıldı. İslâm kaynaklarında veya Sebeos'un rivayetlerinde bulunan farklı ve abartılı rivayetlerin anlaşılmasına ve yorumlanmasına katkı sağlayacak değerlendirmelere yer verildi. Sebeos'un, İslâmiyet'i bir din olarak görüp görmediği ve dolayısıyla Hz. Muhammed'i bir peygamber olarak kabul edip etmediği üzerinde duruldu. Bu dönemde iki süper güç olan Bizans ve Sasani İmparatorluklarının İslâm devleti ile diplomatik ve askerî ilişkilerinin nasıl bir seyir izlediği, rivayetlerin karşılaştırılmasıyla tahlil edilmeye çalışıldı. Ermeniye bölgesine yönelik İslâm fetihleri hakkında İslâm kaynaklarında farklılıklar bulunmaktadır. Bölgede gerçekleşen fetih hareketleri sırasında burada bulunan Sebeos'un sunduğu bilgiler ışığında, İslâmi kaynaklardaki rivayetlerin anlaşılmasına ve bölgeye yönelik fetih hareketlerinin hangi süreçlerden oluştuğuna katkı sağlandı.
Özet (Çeviri)
The present study addresses the information about Islamic history from the rise of Islam up to the end of Khulafāʾ Rāshidūn and also Islam, which is stated by Sebeos who is a Christian cleric lived in Armenia. Considering the information, it is compared with Islamic sources. Some evaluations were handled, which contributes to understand different and exaggerated narratives in Sebeos' narratives and Islamic sources. It is disccussed whether Sebeos recognizes Islam as a religion thus Muhammad as a prophet. It is tried to analyze how developed the diplomatic and military relations between Byzantium and Sasanian Empires which are the great powers of the period by comparing the related narratives. In the light of the information presented by Sebeos who was in Armenia during the Islamic conquests of the region, it is conributed to understand different and exaggerated narratives in Islamic sources and what stages Islamic conquests of the region consist of.