Kur'an'da istihza ifade eden kavramlar ve semantik analizleri
The terms referring sarcasm in Koran and their semantic analysis
- Tez No: 364903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İstihza, Sarcasm
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Kur'an-ı Kerimde zikredilen önemli kavramlardan birisi de istihza kavramıdır. Bu kavram ile inkâr eden kimselerin tutum ve davranışları dile getirilmiş ve onların psikolojik halleri ortaya konulmuştur. Kur'an'ın indirildiği dönemde inkâr eden kimselerin İslam dini hakkındaki düşünceleri ve tevhid inancına karşı nasıl bir davranış içine girdikleri istihza kavramı ile daha doğru bir şekilde anlaşılmaktadır. İnkar eden kimselere karşı Allah (cc)'ın nasıl cevap verdiği ve onların alaycı üsluplarına karşı nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiği ve bu konuda Müslümanların inkar eden kimselere nasıl davranması gerektiği Kur'an'da istihza ifade eden kavramlarla ele alınmaktadır. Müslümanların birbiri ile alay etmelerinin asla söz konusu olamayacağını, inkâr eden kimselerle alay etmenin ise sadece ahiret hayatında mümkün olacağını bu kavramlardan anlıyoruz. İnkâr eden kimselerin alay etme sebeplerini ve alay konularını ifade eden kavramların hepsinin birbiri ile anlam ilişkisi içerisinde olduğu ve bu ifadelerin en başında istihza ifadesi gelmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most commonly mentioned terms in the Holy Koran is sarcasm. The attitude and behaviors of deniers had been mentioned trough this term and their psychological situation has been set forth. At time of Koran inspired from Allah, the view of deniers against to Islam and their attitude against to belief for unique of Allah is understood better with term of sarcasm. How Allah (cc) replied against to deniers and what kind of method should be followed against to their ridicules way and how should Muslims behave against to those deniers are considered with terms meaning sarcasm in Koran. We understand from those terms that taunting of Muslims each other is never mentioned and thought; but taunting with deniers is only possible in the otherworld life. The terms of ridiculing reasons of deniers and subjects of ridiculing are all in meaning relation and primary term of them is sarcasm. Beside this, dışında 'hezl', 'suhr', 'hemz', 'lemz', 'lehv', 'la'b', 'had'', 'hizy', 'dahk' and 'gamz' terms are other terms referring sarcasm matter.