Kurumsallaşmada stratejik yönetimin rolü: Burdur ilindeki aile işletmeleri üzerine bir araştırma
The role of strategic management in i̇nstitutionalization; A study on family-owned companies in Burdur province
- Tez No: 364902
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÇETİNKAYA BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile İşletmeleri, Kurumsallaşma, Stratejik Yönetim, Family Businesses, İnstitutionalization, Strategic Management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Dünya'da ve Türkiye'de aile işletmeleri, ekonominin büyük bir çoğunluğunu kapsayan güçtür. Bu sebeple aile işletmeleri bir ekonominin bel kemiği niteliğinde olup önemi tartışılmaz biçimde büyüktür. Ancak günümüzde küreselleşme ve artan rekabet aile işletmelerinin yaşam sürelerini kısaltmaktadır. Bu durum öncelikle aile işletmelerine dolaylı olarak da bütün ekonomiye zarar vermektedir. Çalışmanın temeli aile işletmelerinin en büyük problemlerinden biri olan sürdürülebilir karlılık ve yaşam sürelerinin uzamasını kurumsallaşma ile çözüme kavuşturulabilmektir. Kurumsallaşma; işletmenin sistemli bir şekilde yönetilmesi ve geleceğe daha güvenle bakabilmesini sağlamaktadır. Kurumsallaşma sadece profesyonel yönetim değil genel bir düzen anlamına gelmektedir. Kurumsallaşmanın daha kolay uygulanabilmesi için ise stratejik yönetim önerilmekte ve kurumsallaşma üzerinde oluşturduğu olumlu etki sayesinde aile işletmelerinin kurumsallaşma sürecini başarmalarında stratejik yönetim katkısının büyük olduğu görülmektedir. Aile işletmelerinde kurumsallaşma süreci zor ve uzun bir süreçtir. Bu tez çalışmasında da aile işletmelerinde kurumsallaşma ile stratejik yönetim arasında ilişki olduğu düşüncesinden yola çıkılmaktadır. Araştırmada ikincil verilerle birlikte, birincil veriler de kullanılmıştır. Birincil verilere yönelik veri toplama tekniği olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmada veriler Burdur ve Bucak Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 78 firmadan elde edilmiştir. Yapılan istatistikî analizler sonucunda stratejik yönetimin kurumsallaşmayı etkilediği sonucuna varılmıştır. Aile işletmeleri kurumsallaşma sürecinde stratejik yönetim sayesinde daha hızlı bir biçimde hareket edebilmektedir. Stratejik yönetimin desteği ile rekabet avantajı kazanan şirketler, sürdürülebilir karlılık sağlamaktalar ve yaşam sürelerini arttırabilmektedirler.
Özet (Çeviri)
In family-owned companies in the world and Turkey, A large majority of family-owned companies are covering the economy's strength. For this reason, the backbone of an economy is in the nature of family-owned companies, the importance is unquestionable manner is greater. However, today, globalization and increased competition reduces the life span of the family business. These situation primarily family-owned companies indirectly damage the whole economy. The study on the Foundation of family-owned companies is one of the biggest problem of sustainable profitability and extend their life span due to credit institutionalization with the solution. Institutionalization; the management of the business in a systematic way and provides one more into the future with confidence. It's not just a general layout institutionalization refers to professional management. It is easier to apply to corporate strategic management in the question, and thanks to the positive impact created on the institutionalization of the family in achieving the process of institutionalization of business strategic management contribution is huge. Family-owned companies in the institutionalization process is difficult and long process. In this thesis with the institutionalization of strategic management in family-owned business that are accessible by road from the relationship between. Studies on the secondary data, primary data are also used. The primary data as the data collection technique for survey technique was used. Research data, Burdur and Bucak organized industrial zone which operates 78 has been obtained from the company. As a result of statistical analysis has been influenced by the institutionalization of strategic management. Family-owned companies in the process of institutionalization of strategic management are able to move through more quickly. Strategic management and competitive advantage with the support of the winning companies, they provide sustainable profitability and cause of their life span.