Tarikatların toplumsal işlevi (Diyarbakır Kadiri Tarikatı örneği)
The social function of sects (The sample of Diyarbakir Kadiri Sect)
- Tez No: 364910
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Kadiri Tarikatı, Tasavvuf, Tarikat, Diyarbakir, Kadiri Sect, Sufism, Sect
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada Tarikatların Toplumsal İşlevleri Diyarbakır'daki Kadiri Tarikatı örnekleminde açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında metodolojik bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde genel anlamda tasavvuf ve tarikatlar, özelde ise kadiri tarikatı hakkında araştırmamız kapsamında gerekli literatür incelenmiş ve kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. Diyarbakır'ın sosyo-kültürel ve dini hayatı hakkında genel bilgiler aktarılmıştır. İkinci bölümde araştırmanın Yöntemi ve analizi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmamız neticesinde elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Tarikatların toplumsal işlevlerini ortaya çıkarmak için uyguladığımız anket ve diğer tekniklerden elde edilen bulgular farklı kategoriler şeklinde düzenlenmiştir. Tarikat ve demografik yapı arasındaki ilişki irdelenmiştir. Sonuç ve değerlendirme kısmında da araştırmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, I have attempted to scrutinize Social Function of Sects in Diyarbakir within sample of Kadiri Sect. This study consists of three part. Introduction part will include methodological data. The first part of this study will investigate Islamic philopshy and tariqas in general, and Kadiri Sect in detail within scope of literature review. The theoretical framework has been established in this section. Socio-cultural and religious of people living in Diyarbakir have been highlighted. Second part provides method and analysis of this study. In third part, findings of the study has been interpreted. The survey and other techniques have been utilized in this study for data collection to demonstrate social functions of Sects. These data have been organized in different categories. The relationship between demographic structure and Sect have been examined. In conclusion and discussion part, over all evaluation of the research data have discussed.