The analysis of the current situation of city branding in İstanbul
İstanbul'da şehir markalaşmasının mevcut durum analizi
  1. Tez No: 364937
  2. Yazar: DUYGU ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. B. AHU ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka ġehir, ġehir MarkalaĢması, Yer MarkalaĢması, Marka, Ġstanbul'da ġehir MarkalaĢması, City Branding, Marketing, Place Marketing, Brand, City Branding in Istanbul
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Son dönemlerin en önemli konularından biri şehir markalaşmasıdır. Globalleşmenin etkisi ile şehirlerin sınırları ortadan kalkmış ve şehirlerin önemi, şehirlerin markalaşması konsepti daha önemli konular haline gelmiştir. Hatta, şehir markalaşması uluslararası rekabet ortamında da etkin rol almaya başlamıştır. Vatandaşlarda da konu ile ilgili artan bir ilgi görülmektedir. Yerel yönetimler, özel kurumlar ve vatandaşlar daha çok turist ve yatırımcı çekmek amacı ile şehirlerini tanıtmaya çalışırlar. Ama ne bir stratejik plan ne de ortak bir slogan olduğundan, bu artan ilgi bazen çelişkiye sebep olur. Bu çalışma ilk etapta şehir markalaşması ile ilgili terimleri tanımlar, sonra dünya üzerindeki çeşitli yaklaşımları analiz eder ve ardından Türkiye'deki farklı marka şehir örneklerini sunar. Daha sonra İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen projelere dayanarak İstanbul'un mevcut durumunu özetler. Bu çalışma İstanbul'da yapılan bu projeleri baz alarak başarılı bir marka şehir kampanyasının yürütülmesi için gereken süreçlere odaklanmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
One of the most prevalent concerns of the last decades is the issue of city branding. With the effect of globalization the boundaries of countries have disappeared and importance of cities, the concept of city branding are becoming more of an issue. Indeed, city branding is increasingly taking part in an international competition. There has been a growing awareness on the citizens as well. Local authorities, private organizations and citizens try to promote the city in order to attract tourists and investors. But this interest sometimes results in conflict. As there is neither a strategic plan nor a shared slogan. This thesis defines the literary terms related with city branding firstly then it analyses the various approaches around the World and subsequently it presents different city branding cases in Turkey. Later on the current situation in Istanbul is summarized with regard to the undergoing projects held by Istanbul Development Agency. And it aims to focus on the processes that should be gone through to have a successful city branding campaign in Istanbul based on those projects.