Financial performance evaluation in Turkish non-metallic mineral products industry listed at Borsa İstanbul by using eva
Borsa İstanbul'da taş ve toprağa dayalı ürünler sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin eva yöntemi ile finansal performanslarının değerendirilmesi
- Tez No: 364938
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN TANSEL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ekonomik katma değer, firma performansı, finansal performans değerlendirme, firma değeri, economic value added, firm performance, financial performance evaluation, firm value
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Şirketler, yıllardır finansal performanslarını değerlendirmek için çeşitli ölçüm yöntemlerinden yararlanmaktadırlar. Ekonomik katma değer, etkili bir değer tabanlı performans değerlendirme aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ekonomik katma değerin güçlü bir araç olmasının nedenlerinden biri, ekonomik katma değer, firmanın değerini tam olarak ölçmektedir. Ekonomik katma değer kullanımının bir diğer nedeni de güvenilir ve sürekli gelişen bir yöntem olmasıdır. Ekonomik katma değer, Stern Stewart & Company tarafından geliştirilmiştir. Ekonomik katma değer, kar elde etmek için yatırılan sermayenin, vergi sonrası net faaliyet karından çıkarılmasıyla elde edilen, muhasebe tabanlı bir değerdir. Bu çalışma kapsamında, finans teorisi içinde ekonomik katma değerin rolü açıklanmıştır. Borsa İstanbul Taş ve Toprağa Dayalı Sektör 'de yer alan 26 firmanın 2004-2013 yıllarına ait bilgileriyle, ekonomik katma değer, ve hisse başına kar, aktif karlılığı, temel kazanç gücü, öz sermaye karlılığı, brüt kar oranı, faaliyet kar oranı, net kar oranı dâhil olmak üzere 7 geleneksel performans ölçütleri ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. 10 yıllık araştırma dönemindeki yüksek ve düşük performanslı şirketler, firmaların yayınlanmış yıllık faaliyet raporları birleştirilerek bulunmuştur. Buna ek olarak, firmalar, ekonomik katma değer bazında sıralanmıştır. Ayrıca, ekonomik katma değer ile araştırmada kullanılan her bir geleneksel ölçüm arasındaki ilişkileri incelemek için regresyon analizleri uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları, örnekte yer alan firmaların yaklaşık olarak %59'unun hissedarlarına değer yarattığını göstermektedir. Bundan başka, değişkenlerin pozitif veya negatif durumları incelendiğinde aktif karlılığı ve öz sermaye karlılığı aynı yöndedir. Benzer şekilde, temel kazanç gücü ve faaliyet kar oranı aynı yöndedir. Ayrıca araştırma, çalışma süresince örnek şirketlerin ekonomik katma değerinin ve hisse başına karın birbiriyle ilişkili olmadığını göstermektedir. Ancak, 2007 ve 2012 yıllarında, ekonomik katma değerin, hisse başına kar hariç her bir bağımsız değişken ile pozitif bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak, 2013 yılında, ekonomik katma değer ile hisse başına kar ve öz sermaye karlılığı hariç her bir geleneksel ölçüm arasında yüksek bir ilişki bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre, ekonomik katma değer, tüm şirketin veya bir iş biriminin performanslarını ölçme açısından önemlidir. Şirketler, performanslarını ölçerken, değerlerini artırmak için ekonomik katma değer ve geleneksel performans ölçüm araçlarını birlikte dikkate almalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Companies have been utilizing several measurement methods to evaluate their financial performance for many years. Economic value added (EVA) has been widely used as an effective value based performance assessment tool. One of the central reasons it is considered as a powerful approach because it is able to measures firm value precisely. Another reason is that it is reliable and shows persistent evolution. EVA has developed by Stern Stewart & Company. It is an accounting based value that is determined by net operating profit after tax minus invested capital which is used to gain profits. Within the scope of the study, role of EVA in financial theory has been explained. EVA and 7 additional traditional performance measures, including earnings per share, return on assets, basic earning power, return on equity, gross profit margin, operating profit margin, and net profit margin, have been employed with the data taken from 26 Turkish Non-Metallic Mineral Products Industrial companies listed at Borsa Istanbul, over a period 2004-2013. The high and low performing companies have been found by combining with the annual reports of sample firms published during ten years period. In addition, the sample firms have been ranked on the basis of EVA. Furthermore, regression analyses have been applied to examine the relationships between EVA and each traditional measurement used in the study. The results of the study indicate that nearly 59% of sample firms represented the wealth creation to their shareholders. Moreover, when directions of variables have been analyzed for each year, ROA and ROE were in the same direction. Similarly, basic earning power and operating profit margin were in the identical direction. Further, the research shows that EVA and EPS were not interrelated for sample companies during the study period. However, a positive relation with economic value added and each independent variable, except EPS, was determined in the years 2007 and 2012. Additionally, in 2013, a higher association between EVA and each traditional metric, except EPS and ROE was found. According to the results, economic value added is important in terms of gauging performances of the whole company or a business unit. When corporations assess their performance, they should consider economic value added and traditional performance measurement tools together to increase their value.