Detective associates in Turkish and British crime fiction
Türk ve İngiliz polisiye edebiyatında yardımcı dedektifler
- Tez No: 364953
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HİLMİ TEZGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dedektif Polisiyesi, Yardımcı Dedektifler, Polisiyede Yardımcılar, İngiliz Polisiye Edebiyatı, Türk Polisiye Edebiyatı, Polisiye Edebiyatın Evrimi, Detective Fiction, Associate Detectives, Sidekicks in Crime Fiction, British Crime Fiction, Turkish Crime Fiction, Evaluation in Crime Fiction
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Polisiye dalında yapılan bu çalışmanın amacı, Türk ve İngiliz Polisiye Edebiyatındaki yardımcı dedektiflerin rollerini karşılaştırmaktır. Bu sebeple Ahmet Mithat'ın Esrâr-ı Cinâyât (1844) ve Sir Conan Doyle'un 'A Study in Scarlet' (1887) adlı eserleri, polisiye alanında kabul edilmiş ilk örneklerden olduğu için başlangıç eserleri olarak seçilmiştir. Çalışmada 2013'e kadar polisiye türünde Türkçe yazılmış olan dedektif romanları incele-necek, yardımcı dedektiflerin çeşitli rolleri araştırılacak ve dedektif ve yardımcıları arasındaki ilişkilerin gelişimi kadar, ne işe yaradıkları da analiz edilecektir. Türk edebiya-tında, polisiyenin bir tür olarak gelişimi gözden geçirilmek suretiyle yardımcı dedektiflerin olayların aydınlanmasına olan katkıları ve başroldeki dedektif ile ne tür bir ilişki içinde oldukları tahlil edilecektir. Bunun yanı sıra yardımcı dedektiflerin karakter ve ünvanları bakımından Türk ve İngiliz Polisiye Edebiyatındaki farklılıklarına da değinilecektir. 'Polisiye Edebiyat içinde bulunduğu toplumun bir yansımasıdır' teorisi ışığında, kahraman-yardımcı ilişkisinin geçirdiği evrelerin tahliliyle beraber, bu karakterlerin bir polisiye öyküyü, merak uyandıran ve popüler bir hale getirmekteki rollerinin önemi ve geldiği nokta, umarım, açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the roles of detectives' assistants' in both British and Turkish crime fiction. Ahmet Mithat Efendi's Esrâr-ı Cinâyât (1844) and Sir Conan Doyle's 'A Study in Scarlet' (1887) have been selected for this purpose, as the first examples of crime fiction novels in Turkish and British literature respectively. The study will research the various roles of associate detectives in Turkish crime literature published till 2013 and analyze their role as well as the developing nature of the relationships between the detectives and their assistants. Also the evolution of the genre through the history of Turkish crime literature will be reviewed and supporting characters' contribution in terms of crime solving and how they interact with the main detective character will be analyzed. Finally some conclusions will be drawn on the differences between British and Turkish crime fiction with respect to the detective assistants' personalities and titles. In view of the theory that a crime story is a reflection of the society it was written in, the involvement of the sleuth and the associate will hopefully explain the evaluation of the purpose, importance and the value of those characters and the role they played in making a crime story compelling in the past and present.