The impact of public relations on corporate image and stakeholder satisfaction: A study on Turkish local administration
Halkla ilişkiler bağlamında kurum imajının kurumdan olan memnuniyete etkisi: Bir yerel yönetim uygulaması
- Tez No: 364954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHANETTİN AYKUT ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kurum Ġmajı, Halkla ĠliĢkiler, Yerel Yönetimler, VatandaĢ Memnuniyeti, ÇalıĢan Memnuniyeti, Corporate Image, Public Relations, Local Administrations, Citizen Satisfaction, Employees Satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; halkla ilişkiler bağlamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kurum imajının vatandaş ve çalışan memnuniyeti üzerindeki etkilerini, İBB çalışanları ve İstanbul'da yaşayan vatandaşlar açısından incelemektir. Amaç doğrultusunda, kişisel bilgi formu, kurum imajı ölçeği, vatandaş memnuniyeti ve kurum memnuniyetinden oluşan anket formu; 619 İstanbul'da yaşayan vatandaş ve 500 İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı olmak 1119 kişiye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde, frekans, ortalama standart sapma istatistiklerinin yanında korelasyon ve regresyon analizlerinden t testi, tek yönlü ANOVA ve tukey testlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, İBB'nin kurum imajıyla, gerek vatandaş gerekse kurum memnuniyeti arasında istatistiksel açıdan pozitif yönlü ilişkilerin olduğu belirlenmiştir. Diğer bir ifade ile İBB'nin imajı vatandaş ve çalışanların nezdinde yükseldikçe, kurum ve vatandaş memnuniyeti de yükselmektedir. Araştırmada ayrıca, İBB çalışanlarının nezdinde İBB'nin imajı ve İBB'nin hizmetlerinden olan memnuniyet, İstanbul'da yaşayan vatandaşların algılarından yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the impacts of corporate image of Istanbul Metropolitan Municipality ( IMM) on the citizens and employees with regard to the IMM employees and citizens living in Istanbul. In line with this purpose, we have implemented a survey form consisting of a personal data form, corporate image scale, citizen satisfaction and corporate satisfaction on a total of 1119 people, 619 of whom are citizens living in Istanbul and 500 of whom are employees of Istanbul Metropolitan Municipality. The data obtained from the surveys were analyzed on computer via the SPSS 21.0 statistics package program. In the evaluation of data, we benefited from the percentage, frequency, average standard deviation statistics, as well the t test, single direction ANOVA and tukey tests, from the correlation and regression analyses. As a result of the research, it has been determined that the corporate image of IMM is positively correlated with both the citizen and corporate satisfaction. In other words, as the image of IMM rises in the eye of citizens and employees, the corporate and citizen satisfaction also rise. In the research, it has also been determined that the satisfaction of IMM employees on account of IMM image and IMM's services is higher than the perceptions of citizens living in Istanbul.