Borsa İstanbul sağlık endeksi oluşturma model önerisi: 2006 - 2010 yılları arası bir uygulama
Borsa iİstanbul model proposal for health index building : An implementation during 2006-2010
- Tez No: 364986
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EŞREF SAVAŞ BAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Sektörü Endeksi, Parametrik Olmayan Test, Özel Sağlık Sektörü, Private Health Sector, Non-Parametric Test, Indice Of Health Sector
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
“Borsa İstanbul Sağlık Endeksi Oluşturma Model Önerisi: 2006-2010 Yılları Arası Bir Uygulama”adlı çalışma ile incelenen dönemde Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren Acıbadem, Deva, Selçuk Ecza ve Eczacıbaşı firmalarının bir endeks oluşturarak takip edilmesini sağlamak amacıyla model önerisinde bulunulmuştur. Çalışmamızda öncelikle ilgili firmaların incelenen döneme ait mali tabloları incelenerek mali yapıları analiz edilmiştir. Mali tablolar Borsa İstanbul ve firmaların resmi web sayfalarından alınmıştır. Elde edilen mali tablolar öncelikle yıllar itibariyle konsolide olarak analiz yapılabilecek hale getirilmiştir. Mali tablo analizinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sektör raporlarında kullandığı oran analizleri tercih edilmiştir. Bu amaçla likidite oranları, kârlılık oranları, mali yapı oranları ve devir hızı oranları her bir firma için ve her bir yıl için ayrı ayrı hesaplanarak incelemeye tabi tutulmuştur. İncelenen firmalar sağlık sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösterdiği için birbirleri ile kıyaslamaya gidilmeden sadece durum tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Mali tablo durum tespitinin ardından firmaların ilgili yıllar itibariyle aktif ve net kâr verileri de incelenerek sektör içindeki payları çalışmamızda incelenmiştir. Çalışmamızın model oluşturan endeksi için Borsa İstanbul Pay Endeksleri Temel Kuralları Genelgesi baz alınarak iki model ile endeks hesaplaması yapılmıştır. Elde edilen bu iki endeks aynı dönemde kıyaslama endeksi olarak dikkate alınan Kimya,Petrol ve Plastik endeksi ile karşılaştırılmıştır. Yapılan bu karşılaştırma endekslerin ortalama getirilerinin kıyaslanması şeklinde olup parametrik olmayan yöntem kullanılmıştır. Yapılan test sonuçlarına göre karşılaştırılan endeksler arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiş ve önerilen endeks sağlık sektörü firmalarının takip edilebildiği bir endeks olma özelliğindedir.
Özet (Çeviri)
Together with the study,“Borsa İstanbul, Model Proposal Health Index Building: An Implementation During 2006-2010”, a model has been offered for Acıbadem, Deva, Selçuk Ecza and Eczacıbaşı companies operating in Borsa İstanbul to establish an index during analyzed period with a view to enable monitoring. Primarily in ourstudy, financial structures of related companies have been analyzed by means of studying financial statements belonging to analyzed period. As for financial statement analysis, ratio analyses employed by the Central Bank of the Republic of Turkey towards sector reports are preferred. To this end, liquidity ratios, profitableness ratios, financial structure ratios and turnover rates have been calculated for each company and separately for each year to be examined. Following assessment of financial statement, their shares within the sector have been studies in our study by means of analyzing these companies' active and net profit data as of given years. For the index constituting model for our study, index calculation through two models has been conducted based on the Basic Principles Circular of Borsa İstanbul Share Indexes. These two acquired indexes have been compared with Chemistry, Petroleum and Plastic indexes considered as comparison index in the same period. This conducted comparison is within the form of comparison of average incomes of indexes and non-parametrical method is employed. It is revealed that there are not meaningful differences among indexes compared according to conducted test results and proposed index has the quality of an index possible for monitoring by companies of the health sector.