Psikolojik sermayenin iş tutumlarına etkisi: Uçuş teknisyenleri üzerine bir araştırma
The effect of psychological capital on job attitudes: Aresearch on flight technicians
  1. Tez No: 364987
  2. Yazar: ERTAN DERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Duygusal Bağlılık, Örgütsel Vatandaşlık, İş Performansı, İş Tatmini, Psychological Capital, Emotional Commitment, Organizational Citizenship, Job Performance, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, ülkemizde üzerinde oldukça sınırlı sayıda çalışma bulunan psikolojik sermayenin, uçuş teknisyenlerinin duygusal bağlılık, iş tatmini, iş performansı ve örgütsel vatandaşlık davranışı gibi önemli iş tutumlarına olan etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada öncelikle pozitif psikoloji, pozitif örgütsel davranış ve psikolojik sermaye kavramları açıklanmıştır. Ardından ise psikolojik sermayenin duygusal bağlılık, örgütsel vatandaşlık, iş performansı ve iş tatmini ile olan ilişkisini test etmek amacıyla bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın hipotezleri; 260 uçuş teknisyeninden oluşan örneklem üzerinde test edilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmış ve toplanan veriler IBM SPSS 19 ve LISREL 8.8 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, psikolojik sermaye ile örgütsel vatandaşlık davranışları, iş tatmini, duygusal bağlılık ve performans arasında aynı yönlü ilişkileri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country there are fairly limited number of studies about psychological capital. The purpose of this research is to reveal relationship between psychological capital and of the emotional commitment, job satisfaction, job performance and important work attitudes such organizational citizenship behaviours. In this study firstly, positive psychology, positive organizational behavior and psychological capital concepts are explained. Then to test the relationship between psychological capital and emotional commitment, organizational citizenship, job performance, job satisfaction a research has been conducted. The research hypotheses were tested on a sample of 260 flight technicians. As a tool of data collection survey were used and the data were analyzed with using Student versions of LISREL 8.8 and IBM SPSS 19. .şçThe results showed that there are positive significant relations among psychological capital and organizational citizenship behavior, job satisfaction, affective commitment and performance.