Hekimlerde girişimcilik ruhunun çeşitli branşlar açısından karşılaştırılması: Ankara'da bir uygulama
Comparison of entrepreneurial spirit of physicians in terms of various branches: An application in Ankara
- Tez No: 364988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ONUR BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: hekim, girişimcilik, muayenehane, branş, bölüm, physician, entrepreneurship, private office, branch, division
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı hekimlerin girişimcilik özelliklerinin ortaya konmasıdır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de bulunan tüm hekimler, örneklemi ise anketi doldurmayı kabul eden ve geri gönderen hekimler oluşturmaktadır. Araştırmada girişimciliğin 6 boyutunu sorgulayan 36 sorudan oluşmuş bir anket kullanılmış ve elde edilen veriler çeşitli demografik verilere göre parametrik testler kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır (Student t-testi, ANOVA ve Tukey). Hekimlerin genel girişimcilik özellikleri ortalamasının olumlu tarafta bulunduğu, Dahili Tıp Bilimleri hekimlerinin girişimcilik özelliklerinde cinsiyet bakımından kontrol odağı boyutunda anlamlı fark bulunduğu, muayenehanesi olan hekimlerin belirsizliği tolere etme özelliklerinin daha iyi olduğu, Temel ve Dahili Tıp Bölümleri hekimlerinin herhangi bir zamanda muayenehane sahibi olma bakımından kontrol odağı boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunduğu, Dahili Tıp Bilimleri hekimleri populasyonunun girişimcilik özellikleri arasında kurum statüsü bakımından genel girişimcilik özelliğinde, başarı gereksinimi boyutunda, risk alma boyutunda, belirsizliği tolere etme boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunduğu, özel sektörde çalışan hekimlerin genel girişimcilik özelliklerinin, başarı gereksinimlerinin, risk alabilirliklerinin, belirsizliğe karşı toleranslarının istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha iyi olduğu, Cerrahi Tıp Bilimleri hekimleri populasyonunun girişimcilik özellikleri arasında kurum statüsü bakımından genel girişimcilik özelliğinde, kontrol odağı boyutunda ve kendine güven boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunduğu, Dahili Tıp Bilimleri hekimleri populasyonunun girişimcilik özellikleri arasında yaş bakımından kendine güven boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunduğu, pratisyen ve uzman hekimlerin daha yüksek başarı gereksinimine sahip oldukları tespit edilmiştir. Hekimlere tıp eğitimleri sırasında ve mezuniyet sonrasında girişimciliğe yönelik eğitim verilmesinin hekimlerin girişimci özelliklerinin gelişmesini sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the entrepreneurship spirit of physicians. The universe of the study consisted of all of the physicians in Turkey and the sample consisted of physicians, who accepted to fill in the survey and returned it back. The survey consisted of 36 questions, which questioned the 6 aspects of entrepreneurship and the acquired data was compared statistically using parametric tests (Student t-test, ANOVA and Tukey). It was determined that the mean of the general entrepreneurship properties of the physicians is on the positive side, physicians of internal medicine departments have significant difference in locus of control regarding gender, physicians, who have a office have better tolerance of uncertainty, physicians of basic and internal medicine departments have significant difference in locus of control regarding having an office, physicians of internal medicine departments have statistically significant difference in general entrepreneurial property, need for achievement, risk taking, tolerance of uncertainty regarding institutional status, physicians working in private sector have statistically significantly better need for achievement, risk taking and tolerance for uncertainty properties, physicians of surgical departments have statistically significant difference in general entrepreneurial property, locus of control and self confidence properties regarding intitutional status, physicians of internal medicine departments have statistically significant difference in self confidence regarding age, general practitioners and specialists have higher need for achievement. We think that giving lessons on entrepreneurship to physicians during their medical education and after graduation may enhance their entrepreneurial properties.