Halep Türkmen masallarının propp metodu açısından çözümlenmesi
Evaluation of Türkmen tales with propp method
  1. Tez No: 365000
  2. Yazar: HUSSEIN YOUSSEF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halep, Türkmen, Masal, Suriye, derleme
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bir topluluk veya bir millet kendi varlığını ancak kültürel değerleri ile koruyabilecek; gelecek nesillere taşıyabilecek ve dünyanın diğer milletlerine tanıtabilecektir. Böylece dünya milletleri arasında ortak kültürel ve toplumsal değerler tespit edilecek ve bu ortak değerlerden hareketle insanlık hizmetine sunulabilecek çok güzel çalışmalar hazırlanabilecektir. Taşıdıkları zengin kültürel ve toplumsal değerlerinden dolayı masalların, halk edebiyatı ürünlerinin şah damarı niteliğinde oldukları söylenebilir. Bu çalışmada Türk okuruna Halep Türkmen masallarını tanıtmak için sahadan derlenen otuzyedi masal metnine yer verilmiştir. Halep Türkmen masalları Propp metoduna göre inecelenmeden önce, Halep Türkmenleri ve masal hakkında bilgi verilmiş ve sonraki bölümlerde Propp metodunua açıklık getirilmiş ve masallar Propp metoduna göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
A community or a nation to protect its own existence, will carry its cultural values to the future generations and will be able to introduce to the world's other nations with its cultural values. Thus, among the nations of the worlds cultural and social values will be identified and shared in the light of these shared values that can be offered to humanity. Because of its rich cultural and social values tales are the main element of falk literature. In this study thirty-seven Aleppo- Turkmen tale collected from the field are given in the text for Turkish readers.Before evaluation of Türkmen tales by Propp method; information was given about Aleppo Turkmens,Turkmen tales and Propp method in the end the tales were evaluated by Propp method Keywords, Aleppo,“Türkmen”, Tales, Syria, Compilation