Azerbaycan'da sosyal yardım alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin profili ve verdiği yardımların değerlendirilmesi
The evalution of the aid and profile of NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS which are active in the field of social assistance in Azerbaijan
- Tez No: 365001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: sivil toplum, Sivil Toplum Örgütleri (STÖ), sosyal yardım, Azerbaycan, civil society, Non-Governmental Organizations (NGO), social assistance, Azerbaijan
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, Azerbaycan'daki sosyal yardım alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin yapılarını, fiziki durumlarını, verdiği yardımları sosyal hizmet mesleği temelinde hak temelli bakış açısıyla irdelemektir. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada sivil toplum örgütlerinin profili ve verdiği hizmetlere ilişkin detaylı bilgiler alınmaya çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi sonucunda, STÖ'lerin profillerine ilişkin ve hizmetlerini gerçekleştirememelerine neden olan değişkenlere ilişkin önemli bulgular elde edilmiştir. Bu bulgularda, STÖ'lerin, hizmet yürütürken karşılaştığı sorunların, kaynak sıkıntısı ve yetersiz katılım olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda dikkat çekici diğer unsur da örgütlerin neredeyse tamamına yakını, devletin STÖ'lere yönelik politikalarını olumlu ve destekleyici bulurken, küçük ölçekli bazı derneklere göre ise hükümetin STÖ'leri kullanması ve özel bir politikalarının olmamasıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, is to examine structures, physical status and contributions of civil society organizations which are in the field of social assistance in Azerbaijan and investigate them on the basic social work perspective. In the study conducted using qualitative research methods, was attempted to gain detailed information about profiles and services of civil society organizations. The analysis of the data obtained in the study shows the important findings about the NGOs profile and their services. These findings are resource shortages and insufficient involvement which NGOs encountered while conducting services. Other factor relating to study shows that almost all of the organizations find the government's policy supportive and positive, while some small associations don't agree.