Günümüz siyaset felsefesinde kimlik sorununa alternatif bakışlar: E. Levinas, J. Butler ve C. Taylor'da kimlik ve siyaset
Alternative perspectives on the problem of identity in contemporary political philosophy: Identity and politics in E. Levinas, J. Butler, and C. Taylor,
- Tez No: 365017
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Identity, Difference, Subject, Responsibility, Performativity, Recognition
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kimlik, çağımız siyasetinde pek çok politik hareketin ve teorinin temel kavramlarından biridir. Günümüzde çeşitli türden kimliklere sahip insanlar siyasi birer özne olarak tanınmak istemekte, kimliklerinden ötürü dışlanmaya, ötekileştirilmeye karşı çıkmaktadırlar. Bu taleplerin gösterdiği temel sorun, varolan siyasetin, yalnızca farklılıkları göz ardı etmesi değil; varlığını tam da farklı olanın dışlanmasına borçlu oluşudur. Bu siyaset anlayışının değişmesi gerekmektedir. Ancak günümüzün kimliklere dayalı siyaset yapma biçimleri, yalnızca emprik farklılıkları öne çıkararak, adalet ve hak talebini yerelleştirmekte, bu yüzden de siyaseti dönüştürme güçlerini yitirmektedirler. Bu tez çalışmasının ilk bölümünde, Levinas'ın özneye ve başka olana ilişkin kavramlaştırmasının kimliği, farklılıktan ve sorumluluktan hareketle düşünmeyi olanaklı kılıp kılmadığı ele alınmıştır. İkinci bölümde, Butler'ın toplumsal cinsiyet ve kimlik eleştirisi ortaya konmuş; kimlikten hareket etmeyen bir dayanışma siyaseti olarak queer yoldaşlığı düşüncesi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Taylor'ın modern bir icat olarak kabul ettiği kimlik kavramının temelindeki ilkelere ve tarihsel dönüşümlere ilişkin incelemesi ele alınmış; farklı kimlikleri homojen hale getirmeyen bir evrensellik politikasına ilişkin görüşleri değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde, adı geçen düşünürlerin görüşlerinden hareketle, kimliği ve evrenselliği göz ardı etmeyen bir siyaset anlayışının olanağı soruşturulmuştur. Anahtar Sözcükler :Kimlik, Farklılık, Özne, Sorumluluk, Performatiflik, Tanınma.
Özet (Çeviri)
Identity is one of the fundamental concepts of several political movements in today's politics. Lots of people of different kinds of identity would like to be recognized as a subject, and stand against marginalization due to their identity. The basic problem revealed by these demands is that the existing policy does not only ignore differences but also owes its very existence to exclusion of others. This political mindset needs to change. However, today's political discourse based on identities only highlights empirical differences, localize the demand for justice and right, and lose its power to transform politics. The first part of this thesis deals with whether the identity of Levinas' conceptualization related to the subject and the other makes it possible to think of identity on the basis of difference and responsibility. The second part presents Butler's criticism of gender and identity: the queer policy is analyzed as a solidarity policy that is not based on identity. The third part deals with Taylor's analysis of the concept of identity which he considers a modern invention, scrutinizing his views on the policy of universality that does not homogenize different identities. The conclusion part presents the possibility of a political conception that does not ignore identity and universality, with reference to the philosophers mentioned above.