İhracat performansı ile uluslararası rekabet gücünün yapısal belirleyicileri arasındaki ilişki: OECD ve BRIIC ülkeleri uygulaması
The relationship between export performance and structural determinants of international competitiveness: An application to the OECD and BRIIC countries
- Tez No: 365031
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAZDAĞLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İhracat performansı, ulusalar arası rekabet gücü, kurumlar, inovasyon, pazar büyüklüğü, OECD ve BRIIC ülkeleri, panel veri analizi, Export performance, international competitiveness, institutions, innovation, market size, OECD and BRIIC countries, panel data analysis
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu tezde, uluslararası rekabet gücünün yapısal belirleyicileri ve ihracat performansı arasındaki ilişki incelenmiştir. Burada yapısal belirleyicilerden kasıt; kurumsal kapasite, altyapı, pazar büyüklüğü gibi değişkenlerdir. Söz konusu değişkenlerin ihracat performansını açıklama gücü ortaya konulmuştur. Bu amaçla tezde ilk önce uluslararası ticaret teorileri retrospektif bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Daha sonra, tezin dış ticaret ile birlikte diğer sacayağını oluşturan uluslararası rekabet gücü kavramı ve bileşenleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ampirik literatür taraması yapılmış ve panel veri analizindeki tahmin yöntemleri ve uygulanacak ilgili istatistik testlerinden kısaca bahsedilmiştir. Daha sonra, 34 OECD üyesi ülke ve BRIIC ülkelerinin dahil olduğu toplam 39 ülkeyi ve 2006-2013 dönemini kapsayan panel veri çalışmamızda; bağımlı değişken olarak ihracat performansı, bağımsız değişken olarak ise Dünya Ekonomi Forumu'nun her yıl yayınladığı uluslararası rekabet gücü endeksinin kurumlar, inovasyon, pazar büyüklüğü ve altyapı gibi yapısal bileşenlerine ilişkin endeks değerleri ile gelir ve fiyat değişkenleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, bağımsız değişkenlerin katsayısı beklenildiği gibi pozitif ve genelde istatistiki olarak yüksek düzeyde anlamlıdır. Bu bağlamda, çalışmamızın kapsadığı ülkeler özelinde, kurumsal ve inovasyon kapasitesi yüksek, pazar büyüklüğü geniş, altyapısı gelişmiş ekonomilerin ihracat performanslarının da yüksek olduğu şeklindeki temel hipotezimizin geçerliliği doğrulanmıştır. Sonuç olarak, çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar bize rekabet gücü ve ihracat performansı için yapısal reformların önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relation between the structural determinants of competitiveness and export performance is analyzed. The structural determinants imply the variables such as institutional capacity, infrastructure and market size. The explanatory power of these variables on export performance is assessed. To this end, firstly the international trade theories are discussed in retrospect. Afterwards, in the second pillar of the thesis, the international competitiveness and its determinants are explained in detail. In the last section of the study, the empiric literature is reviewed and estimation methods under panel data analysis together with the relevant statistical tests are briefly discussed. The panel data analysis of this study covers 39 countries including 34 OECD members and BRIIC countries for the period 2006-2013. While the export performance indicator is taken as the dependent variable, we use the index values of structural determinants of competitiveness as explanatory variables such as institutions, innovation, market size, and infrastructure as well as variables of income and price. Those index values are annually published by the Global Competitiveness Report of the WEF. According to the results of the analysis, the coefficients of the independent variables are positive and statistically significant as expected. In this regard, the validity of our main hypothesis that the countries with high institutional and innovative capacity, developed infrastructure and big market size are also the high performance economies in exports is verified. To sum up, the findings of our study shed light on the significance of the so-called structural reforms to boost competitiveness and export performance.