Liderlik tarzı algısının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde örgüte güvenin aracı rolü: Bir örnek olay incelemesi
The mediating role of trust in organizations on the relationship between perceptions of leadership style and organizational commitment: Case study
- Tez No: 365038
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE TAYFUR EKMEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümsel Liderlik, Pasif Liderlik, Örgüte Güven, ÖrgütselBağlılık, Transformational Leadership, Passive Leadership, Trust In TheOrganization and Organizational Commitment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Hızlı rekabet ve yüksek riskin bulunduğu, teknolojinin her geçen gün değiştiği; dolayısıyla belirsizliğin yüksek olduğu günümüz iş dünyasında pazar payını koruyabilme kaygısı yönetimin en büyük sorunu haline gelmiş; bu sorunun üstesinden gelebilmek için insan unsuru önem kazanmıştır. Dolayısıyla, hızla değişen iş ortamında çalışanların örgütlerine bağlanmaları ve güvenmeleri bu örgütlerin devamlılığı için hayati öneme sahiptir. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı, çalışanların algıladıkları liderlik tarzının hissettikleri örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini incelemek; bu ilişkide örgüte güvenin aracı rolünü test etmektir. Çalışma kapsamında dönüşümsel ve pasif liderlik modeli olmak üzere iki ayrı model geliştirilmiş; söz konusu modellerde yer alan ilişkiler yol analizi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, dönüşümsel liderlik tarzı örgütsel bağlılığın üç boyutunu örgüte duyulan güven aracılığıyla tahmin etmektedir. Şöyle ki, dönüşümsel liderlik tarzı çalışanların örgüte duydukları güveni, örgüte duyulan güven de bağlılığın alt boyutlarını pozitif yönde tahmin etmektedir. Benzer şekilde pasif liderlik tarzının da bağlılığın alt boyutlarını örgüte duyulan güven aracılığıyla tahmin ettiği tespit edilmiştir. Pasif liderlik tarzı çalışanların örgüte duydukları güveni negatif yönde, örgüte duyulan güven de bağlılığın alt boyutlarını pozitif yönde tahmin etmektedir. Elde edilen bulgular, dönüşümsel liderlik tarzının, örgütsel bağlılık ve örgüte güven gibi olumlu sonuçlar ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir. Buna karşılık pasif liderlik davranışlarının çalışanların örgüte olan güvenlerini negatif yönde tahmin ettiği; dolayısıyla örgütsel bağlılıklarını da azalttığı görülmüştür. Bu bağlamda yöneticilere dönüşümsel liderlik becerilerini arttırmada, çalışanların örgüte duydukları güveni ve örgütsel bağlılıklarını arttırabilmelerinde yardımcı olacak tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In a business world where there is fast competition and high risk and where technology advances each passing day; thus creating high uncertainty, maintaining market share has become the biggest problem for the management of the organization. To overcome this problem, human capital has gained importance. Therefore, in a rapidly changing business environment it has become vital for employees' to trust and commit to the organization. The purpose of this study is to examine the effect of employees' perception of leadership style on their organizational commitment and to test the mediating role of trust in the organization. Within the scope of this research 2 models were developed; transformational and passive leadership. The relationships in these models were tested using path analysis. According to the results, transformational leadership style predicts the three components of organizational commitment through trust in the organization. That is, transformational leadership style positively predicts trust in the organization, which positively predicts the three components of organizational commitment. Similarly, passive leadership style was also found to predict the three components of organizational commitment through trust in the organization. That is, passive leadership style negatively predicts trust in the organization, which positively predicts the three components of organizational commitment. The findings suggest that transformational leadership is associated with positive outcomes such as organizational commitment and trust in the organization. In contrast, passive leadership behaviour negatively predicts employees' trust in the organization; therefore decreses organizational commitment. In conclusion, managers were given suggestions to help increase their transformational leadership skills, employees' commitment to and trust in the organization.