Televizyonda yayımlanan evlilik programlarındaki hitap şekilleri
Address types in marriage shows on television
- Tez No: 365037
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Pragmatics, Address, Pronouns, Discourse, Power, Solidarity, Enonciation, Benveniste, Grice
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmada televizyonda yayınlanan 'evlilik programları'ndan derlenen bütünce Edimbilim Çözümlemesi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın odak noktası hitap sözcükleri ve adıllar aracılığı ile karşılıklı konuşmada yer alan konuşucu, alıcı, zaman, uzam gibi kavramları değerlendirerek dilin günlük, toplumsal kullanımı ile genel bir fikir edinmektir. Evlilik programlarında yer alan çeşitli toplumsal sınıflardan konuşucuların söylemleri ve kullandıkları hitap sözcükleri aracılığı ile güç-dayanışma, imâ ve söylem belirteçleri incelenmiştir. Hitap terimleri farklı başlıklar altında sınıflandırılarak söylem içerisinde bağlama bağlı kalınarak çözümlemeleri gerçekleştirilmiştir. Anahtar Sözcükler :Edimbilim, Hitap, Adıllar, Söylem, Güç, Dayanışma, Sözcelem, Benveniste, Grice
Özet (Çeviri)
In this study, the corpus, compiled from 'Matchmaking Shows' on TV, is examined using Pragmatics Analysis method. The study aims to get a general idea about social and everyday use of language by analysing such concepts involved in dialogues as speaker, receiver, time and space through words of addressing and pronouns. Power-solidarity, implication and discourse adverbials are examined through words of addressing and discourse of speakers from various social classes who appear on matchmaking TV shows. The analyses have been done by classifying words of addressing under different headings and sticking to the context in discourse.