Etik liderliğin örgütsel aidiyete etkisinde algılanan örgütsel desteğin aracı rolü: Bir alan araştırması
The mediating role of perceived organizational support in the effect of ethical leadership on organizational commitment: A field study
  1. Tez No: 973505
  2. Yazar: MUSTAFA YURDAKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Örgütsel Aidiyet, Örgütsel Destek, Ethical Leadership, Organizational Belonging, Organizational Support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Etik liderlik, çalışanların güvenini kazanarak örgüt içinde adaletli, dürüst ve sorumlu bir yönetim anlayışı sunmaktadır. Bu liderlik tarzı, çalışanların duygusal bağlılığını güçlendirmekte ve örgütsel aidiyeti artırmaktadır. Çalışanlar, etik davranışları benimseyen liderlerin olduğu ortamlarda daha fazla değer gördüğünü, kendilerini işlerine ve kurumlarına daha bağlı olduğunu hissetmektedir. Bu bağlılık, iş tatmini ve performans üzerinde de olumlu etkiler oluşturmaktadır. Algılanan örgütsel destek, çalışanların kurum tarafından değerli görülme ve desteklenme düzeylerini yansıtmaktadır. Etik liderlik, bu destek algısını da güçlendirerek, çalışanların örgüte olan güvenini pekiştirmektedir. Etik liderlik, örgütsel destek ve örgütsel aidiyet arasındaki güçlü ilişki, çalışan motivasyonunu, verimliliğini ve iş yerinde kalıcılığı artıran önemli bir dinamiği temsil etmektedir. Dolayısıyla etik liderlik, aidiyet ve destek duygularının beslenmesinde merkezi bir role sahiptir. Bu kapsamda çalışmada, örgütsel destek aracılığıyla etik liderliğin örgütsel aidiyet üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaca yönelik bir alan çalışması gerçekleştirilmiş ve Kayseri'de faaliyet gösteren kamu ve özel sektörde tam zamanlı çalışan 456 kişiye anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular incelendiğinde etik liderliğin; örgütsel aidiyeti ve örgütsel desteği pozitif yönde etkilediği, örgütsel desteğin ise bu ilişkide kısmi aracı role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ethical leadership fosters a management approach characterized by fairness, integrity, and responsibility, thereby earning employees' trust within the organization. This leadership style strengthens employees' emotional commitment and enhances organizational identification. In environments where leaders exhibit ethical behaviors, employees feel more valued, leading to greater attachment to their roles and institutions. This sense of attachment positively impacts job satisfaction and performance. Perceived organizational support reflects the extent to which employees feel valued and supported by their organization. Ethical leadership reinforces this perception, further solidifying employees' trust in the organization. The strong interplay among ethical leadership, organizational support, and organizational identification represents a critical dynamic that boosts employee motivation, productivity, and retention. Consequently, ethical leadership plays a central role in nurturing feelings of identification and support. Within this context, a study was conducted to investigate the impact of ethical leadership on organizational identification through the mediating role of organizational support. A field study was carried out, and a survey was administered to 456 full-time employees in the public and private sectors in Kayseri. The findings indicate that ethical leadership positively influences organizational identification and organizational support, with organizational support partially mediating this relationship.