Onkoloji hastalarında tüm vücut difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme ve PET/BT'nin karşılaştırılması
Comparison of whole body diffusion weighted magnetic resonance imaging and PET/CT in oncology patients
  1. Tez No: 365061
  2. Yazar: RÜMEYSA ELMAS ALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKUT RECEP AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Onkolojik görüntüleme, tüm vücut difüzyon MR, PET/BT, Onkologic imaging, whole body diffusion MRI, PET/CT
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kanser hastalarında hem tümör yayılımının tespit edilmesi hem de tümörün tedaviye yanıtını izleme onkolojik görüntülemenin çok önemli ve vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu amaçla kanser hastalarında PET-BT görüntüleme sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak intravenöz radyoaktif madde enjeksiyonu ve radyasyon içermesi dezavantajlarıdır. Ayrıca enflamatuar proçesler, post-operatif ve radyoterapi sonrası değişikliklerde de metabolik aktivite artacağı için yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir. Diffüzyon ağırlıklı MR görüntüleme su moleküllerinin rastgele hareketi olarak bilinen Brownian hareketteki kısıtlılıkların tespitine dayanan bir çalışma mekanizmasına sahiptir. Su moleküllerinin difüzyon hızı ölçülebilir. Ölçülen difüzyon büyüklüğü ADC (Apparent Diffusion Coefficient) ile ifade edilir. Bu değer benign lezyonlar için yüksek iken malign lezyonlar için düşüktür. Tüm vücut DAG radyasyon içermemesi, non-invaziv olması ve hastaya bağlı faktörlerden etkilenmemesi nedeniyle PET-BT'den daha avantajlıdır. Biz de bu çalışmada onkoloji hastalarında tüm vücut DAG'nin PET/BT' ye alternatif olarak kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık. Çalışma kapsamında bilinen malignitesi olan ve çeşitli endikasyonlarla PET/BT çekilen 29 hastaya tüm vücut DAG uygulandı. PET/BT'de tespit edilen lezyonların SUV-max değerleri ile DAG intensitesi ve ADC değerleri karşılaştırıldı. SUVmax ve DAG intensitesi arasında 1 cm2'den büyük lezyonlarda anlamlı ters korelasyon saptandı. SUV-max ve ADC değeri arasında ise 1 cm2'den küçük lezyonlarda anlamlı korelasyon gözlendi. Literatürde çeşitli kanser türleri ile yapılmış, PET/BT ve DAG'yi karşılaştıran pek çok çalışma mevcuttur. Bu çalışmaların sonucunda genel olarak DAG ile PET/BT arasında korelasyon olduğu, spesifite ve sensitivite değerlerinin birbirine yakın olduğu tespit edilmiştir. Bu da ilerleyen dönemlerde tüm vücut DAG'nin onkoloji hastalarında PET/BT'ye alternatif veya tamamlayıcı olarak kullanılabileceği fikrini akla getirmektedir.
Özet (Çeviri)
In cancer patients, the detection of tumor spread as well as the monitoring of tumor response to therapy of oncological imaging is a very important and indispensable part . For this purpose in cancer patients PET-CT imaging is often used . However, intravenous injection of radioactive material and radiation are the disadvantages include . In addition, inflammatory processes , post- operative and post- radiotherapy changes also will increase metabolic activity which can cause false positive results. Diffusion- weighted MRI has an operating mechanism based on the detection of the restriction random movement of water molecules known as Brownian motion . Diffusion of water molecules can be measured. The magnitude of the measured diffusion is expressed with ADC ( apparent diffusion coefficient ). This value was higher for benign lesions and lower for malign lesions. DWI is more advantageous than the PET- CT becouse of does not contain radiation , non- invasive and doesn't affected by patient-related factors. In this study, we aimed to research the availability of whole body DWI as an alternative to PET / CT in oncology patients. In the study 29 patients with known malignancies and taken PET / CT with various indications, underwent whole-body DWI. The lesions' SUV - max values detected in the PET / CT were compared with DWI intensity and ADC values detected DWI. Significant inverse correlation was detected between SUV-max and the intensity of DWI in the lesions larger than 1 cm2 . Significant correlation was observed between SUVmax and ADC values of lesions smaller than 1 cm2. Many studies are available in the literature that compare PET/CT and DWI, made with various types of cancers . The results of these studies found in general there is a correlation between PET/CT and DWI, and their specificity and sensitivity values are close to each other. This information suggests the idea of whole body DWI can be used as an alternative or complementary to PET / CT in later periods, in oncology patients.