İnfrarenal periferik arter hastalığında klinik muayene, bt anjiografi ve DSA bulgularının değerlendirilmesi
The aim of this study was to compare the findings of bt angiography and DSA in evaluation of infrarenal peripheric arterial disease
  1. Tez No: 365063
  2. Yazar: MURAT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖCAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ankle Brakial İndeks, BT anjiyografi, Digital Subtraction Anjiografi, İnfrarenal periferal arteriyel hastalıkları, Kladikasyo intermittant, Ankle Brakial İndeks, CT Anjiography, Digital Subtraction Anjiography, İnfrarenal PeriphericArterial Disease, Claudicasio İntermittens
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmanın amacı İnfrarenal periferik arter hastalığının değerlendirilmesinde klinik muayene, BT Anjiografi ve DSA bulgularının karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma Ocak 2013-Şubat 2014 tarihleri arasında, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında retrospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya yaşları 41-93 (ortalama yaş; 63,83±12,75) arasında değişen, alt ekstremite arteriyel semptomları olan 49 hasta (7 kadın, 42 erkek) dahil edildi. Hastaların ortalama, 9.3 gün ara ile Digital Subtraction Anjiografi ve 128 multidedektörlü BT anjiyografi ile alt ekstremite anjiyogramları çekildi ve yöntemler karşılaştırıldı. Hastalarda kladikasyo ve AB indeks ölçüm sonuçları arasında istatiksel olarak korelasyona bakıldı. Yaş, cinsiyet, sigara içimi ve DM arasında ilişki değerlendirildi. BT anjiyografi ve DSA sonuçlarında periferik arter hastalığının alt ekstremitede değerlendirilmesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p 0.05). DSA ve BT anjiografi görüntülerinde belirlenen darlık yüzdesi ile AB indeks ve kladikasyo ölçümleri arasında negatif yönde anlamlı korelasyon saptandı. Sonuç olarak periferik arter hastalığının alt ekstremitede değerlendirilmesinde BT angiografi, DSA'ya alternatif bir görüntüleme yöntemi olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Suleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Cardiovascular Surgery between January 2013-February 2014. 49 patients (7 female, 42 male) with lower extremity arterial symptoms between the ages of 41-93 (mean age; 63,83±12,75) were involved in the study. Lower extremity angiograms of the patient were performed by Digital Subtraction Anjiography (DSA ) and 128 multidedector BT angiography with 9.3 days intervals in average and these two methods were compared. Statistical correlation was investigated between the claudicasio and AB index measurements in patients. The relation between the age, gender, cigarette smoking and DM were evaluated.. There was no statistically significant difference between BT angiography and DSA in evaluation of infrarenal peripheric arterial disease (p 0.05). AB index and claudicasio measurements demonstrated significantly negative correlation with the stenosis percentage in BT angiography and DSA evaluation results In conclusion, BT angiography can be thougt as an alternative imaging method of DSA in evaluation of infrarenal peripheric arterial disease of lower extremity.