Hastanemizde yatarak tedavi gören çocukların beslenme durumlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 365064
  2. Yazar: NERMİN KAPÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKÇAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ankle Brakial İndeks, BT anjiyografi, Digital Subtraction Anjiografi, İnfrarenal periferal arteriyel hastalıkları, Kladikasyo intermittant
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Hastaneye yatacak kadar hasta çocuklarda malnütrisyon çok ciddi bir durum olup yatış süresi, morbidite, mortalite, hayat kalitesi ve maliyeti olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada hastaneye yatırılan çocukların yatış anında beslenme durumlarını değerlendirmek ve tanı ile beslenme durumu arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Ekim 2012-Kasım 2013 tarihleri arasında SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kliniği servislerine (acil servis, çocuk yoğun bakım, yenidoğan yoğun bakım ve nöroloji servisleri hariç) yatırılan hastalar alındı. Tüm hastaların boy, ağırlık, boya göre ağırlık, baş çevresi, kol çevresi, triseps deri kıvrımı kalınlığı, boy ve ağırlık Z skorları ölçülerek yatış anındaki antropometrik ölçümlere göre beslenme durumları değerlendirildi. Çalışmaya alınan 511 hastanın 231'i (%45,2) kız, 280'i (%54,8) erkekti. Yaşları bir ay ile 18 yaş (5,8±4,9) arasında değişmekteydi. Yaşa göre boy uzunluğu hesaplandığında hastaların %21,5'unda kronik malnütrisyon vardı. Yaşa göre vücut ağırlığı ve boya göre ağırlık hesaplandığında hastaların sırasıyla %46,8 ve %23,9'unda akut malnütrisyon vardı. Yaşa göre ağırlık ölçümlerinde hastaların %33,5'unda hafif, %10,2'sinde orta, %3,1'inde ağır malnütrisyon saptandı. Tanı gruplarına göre en sık GİS (%59,8) ve enfeksiyon hastalıkları (%54,5) grubundaki hastalarda malnütrisyon saptandı. Olguların %23,9'unda yatış sırasında akut malnütrisyon saptandı. Akut malnütrisyonun en yüksek olduğu yaş grupları 2-6 yaş (%29,5) ve 0-2 yaş (%28,7) grubuydu. Hastanemizde yatan çocuklarda malnütrisyon prevalansının yüksek bulunmasından dolayı, hastaneye yatış nedenine yönelik tedavinin yanı sıra yatış anında tüm hastaların beslenme yönünden değerlendirilmesinin, malnütrisyonun erken tanı ve tedavisinde önemli olduğu ve beslenme desteğinin erkenden başlanması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Malnutrition is recognised in children who require hospitalization, and may lead to negative effects on the length of hospital stay, morbidity, mortality, quality of life and cost of the treatment. In this study, it is aimed to evaluate nutritional status of children at the moment of their hospitalization and to investigate whether there is a relation between the diagnosis and nutritional status. Patients hospitalized in the Children's Clinic of SDU Medical Faculty (excluding emergency, newborn intensive care and newborn special care units) between October 2012 and November 2013 were included in the study. All patients' height, weight, weight for height, head circumference, arm circumference, triceps skin-fold thickness, and Z score results of the height and weight were measured and, in accordance with the anthropometric measurements at the moment of hospitalization, each patient's nutritional status was evuluated. 231 (45.2%) of a total of 511 patients were female. Patients' ages varied from one month to 18 years (5,8±4,9). Evaluation of height for age showed that in 21,5% of cases, there was chronic malnutrition. The evalution of weight for age and weight for height show that in 46,8% and 23,9% of the cases, respectively, there was acute malnutrition. The ration of mild malnutrition was 33,5%, moderate malnutrition 10,2%, severe malnutrition was 3,1% according to weight for age. Malnutrition was most common among patients suffering from disease from the following groups: gastrointestinal system disease, and infectious disease. 23,9% of the cases had acute malnutrition on admission. Acute malnutrition was found highest in the age groups of 2-6 years (29,5%) and 1-24 months of age (28,7%). Because of a high frequency of malnutrition has been found in the hospitalized children, we concluded that early recognization and treatment of malnutrition is important and hospitalized children should be evaluated for malnutrition in addition to their treatment.