Meme kanseri ile UGT1A 10 gen ekspresyonu arasındaki ilişkinin araştırılması
Identification of udp-glucuronosyl transferase ugt 1A 10 genetic expression in breast cancer
- Tez No: 365075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, Genetik, General Surgery, Genetics
- Anahtar Kelimeler: UGT1A10 Geni, Gen Ekspresyonu, Meme Kanseri, Breast Cancer, Genetic Expression, UGT1A10 genes
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Meme kanseri kadınlar arasında dünyada en sık görülen ve en çok ölüme neden olan kanserdir. Meme kanserli hastalarda, erken evrelerle ileri evreler arasında 5 yıllık sağkalım oranlarında %93 ten %15'e gerileyen düşüşler mevcuttur. Sağkalım oranlarındaki bu dramatik değişiklikten dolayı moleküler temellerin netleşmesi ile erken tanının daha kolay konabilmesi önemlidir. Bu açıdan moleküler çalışmalara ağırlık verilmelidir. Daha önce yapılan çalışmalarda UGT1A gen ailesinin kanser oluşumunda koruyucu etkisinin olduğu ortaya konmuştur. Bizde çalışmamızda meme kanseri ile UGT1A10 gen ekspresyonu arasındaki ilişkiyi araştırarak memede kitlesel değişiklik meydana gelmeden gen analizleri ile erken tanı konulabilmesini amaçladık. Bu prospektif çalışma etik kurul onayı ile meme kanserli hastalarda yapıldı. Ameliyatta alınan tümörlü ve sağlam dokularda mRNA ve cDNA seviyeleri çalışıldı. Real Time PCR ile UGT1A10 gen ifadelerinin tespiti yapıldı. 2-ΔCt metodu kullanılarak bu genlerin ifade düzeyleri beta-aktin ifade düzeyleri ile kıyaslandı. Çalışmaya 43 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 43,7 idi. Hastalar patoloji raporlarına göre değerlendirildiğinde, patolojik tip açısından %67.4 ile, en sık invaziv duktal karsinom olduğu görüldü. UGT1A10 gen ekspresyonu 2-ΔCt değeri normal dokuda 0,0237, tümörlü dokuda 0,0296 olarak ölçüldü. UGT1A10 gen ekspresyon düzeyi tümörlü dokuda minimal artmış olarak saptandı. Ancak bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. (p>0,05) Sonuç olarak meme kanserli dokunun aynı hastanın sağlıklı meme dokusu ile karşılaştırıldığında, UGT1A10 gen ifade düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmaması, UGT1A gen ailesi ile meme kanseri arasında bir ilişkinin varlığı şüphesinden uzaklaşılmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is one of the most common malignancies of woman that causes death, in the world. From advanced stages to early stages of this cancer 5 years survival rates, increase from %15 to %93. Because of this dramatic increase of survival rates, it is more important to make its early diagnosis by making its molecular bases clear. So, we need to make more molecular researches. In previous researches, it was shown that UGT 1A gene family has protective effects in cancer development process. In this study, we searched for the relationship between UGT 1A gene expression and cancer development to be able to make earlier diagnosis of masses in breast with gene analysis. This prospective study was done with ethical committee's and patient's approval. mRNA and cDNA levels were measured in normal tissues and tumor tissues which were collected peroperatively. Measurement of UGT 1A 10 expression was done with real-time PCR. We measured expression levels of this gene with 2 DCT method and compared it with expression levels of beta actine. 43 patients were included and mean age was 43.7. The most common pathological diagnosis was invasive ductal carcinoma with %67.4 percent. We measured UGT 1A 10 level 0.02377 in the tissue that 2 DCT level was normal and 0.0296 in tumor tissue. UGT 1A 10 expression was minimally increased in tumor tissue. But this increment was not statistically significant. As a result, there was no statistically significant difference of UGT 1A 10 expression levels between normal and tumor tissues of the same patient. Thus, the relationship between UGT 1A 10 and breast cancer is now more suspicious.