Floroskopi eşliğinde perkutan lazer disk dekompresyonu uyguladığımız lomber disk herniasyonu bulunan hastaların tedavi sonuçları
Treatment outcomes of the patients with lumbar disc herniation who treated with fluoroscopy assisted laser disc decompression percutaneously
- Tez No: 365076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ CEBESOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Lomber Disk Hernisi, Perkütan Lazer Disk Dekompresyonu, Modifiye Macnab Kriterleri, VAS (Visual Analog Skala), Lumbar Disc Herniation, Percutaneous Laser Disc Decompression, Modified Macnab Criteria. VAS (Visiual Analog Scale)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada Lomber disk hernisi nedeniyle 2011 ve 2013 yılları arasında peruktan lazer disk dekompresyonu (PLDD) ile tedavi ettiğimiz 27 hastanın hasta bilgileri ve kontrol vizitlerindeki bulgular geriye dönük olarak değerlendirdik. Çalışma kapsamına alınan hastaların 17'si kadın (%62,97), 10 tanesi erkekti (%32,03) Hastaların yaş ortalaması 44.33 (25-62) olarak tespit edildi. Çalışmaya polikliniğe başvuran lomber disk hernili hastalardan PLDD uygulananlar dahil edildi. Hastaların tamamına lokal anestezi uygulanarak işlem yapıldı ve postoperatif dönemde komplikasyona rastlanmadı. Hastaların ameliyat sonrası 1, 3, 6 ve 12. ay takiplerindeki ağrı dereceleri Visual Analog Skala (VAS) ile fonksiyonel durumları ise Modifiye Macnab kriterleri ile değerlendirildi. Hastaların %81'inde Macnab kriterlerine göre mükemmel ve iyi sonuç elde edildi. Ayrıca hastaların %73'ünde VAS değerlendirme sonucu 0–2 aralığında tespit edildi. Bulgularımıza göre PLDD, kolay uygulanabilir, komplikasyon riski çok düşük ve başarı oranı yüksek olan etkin bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
In this study, 27 patients were evaluated, who treated with percutaneous laser disc decompression (PLDD) technique between 2011-2013 retrospectively with patients' data and control visits.17 patients were female (62.97%) and 10 patients were male (32.03%). Mean age was 44, 33 (25 – 62). Patients who admitted to outpatient clinic with lumbar disc herniation, and treated with PLDD technique were included to study. Applications were performed via local anaesthesia, and no postoperative complication was reported. Visual analog scale was used to evaluate the pain level, and modified Macnab Criterias were used to evaluate functional outcomes at 1st , 3rd , 6th ,and 12th months postoperatively. According to Macnab Criterias, perfect and good results were reported in 81% of patients. VAS score was reported between 0 – 2 in 73% of patients. In accordance with findings, PLDD is an effective treatment option which is easy, and has low complication rate, and high succes rate.