Implementing Japanese manifacturing techniques in non-Japanese context a case of JIT purchasing in Turkey
Japon üretim tekniklerinin Japon olmayan ortamlarda uygulanması Türkiye'de bir tam zamanında satın alma vakası
- Tez No: 36509
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER YAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Japon Yönetim Teknikleri, Japon Üretim Teknikleri, Tam Zamanında Üretim, Tam Zamanında Satın Alma, Toplam Kalite Kontrolü, Japanese Management Techniques, Japanese Manufacturing Techniques, Just-In-Time Production, Just-In-Time Purchasing, Total Quality Control
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZ JAPON ÜRETİM TEKNİKLERİNİN JAPON OLMAYAN ORTAMLARDA UYGULANMASI TÜRKİYE'DE BİR TAM ZAMANINDA SATIN ALMA VAKASI ATA, Ülfet Zeynep Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Y.Doç. Dr. Ömer YA?IZ Eylül, 1994, 93 sayfa. Bu tezde, Japon yönetim ve üretim teknikleri ve bunların Türkiye'de uygulanma olasılıkları araştırılmıştır. Bu amaçla Japon yönetim ve üretimindeki temel eğilimler belirlenmiştir. Bunları destekleyen uygulamalar araştırılmıştır. Japon yöntemlerinin Türkiye'de uygulanma olasılığı üzerinde yorum yapabilmek için yabancı ortamlarda yapılmış uygulamalar araştırılmıştır. Bunların basan ve eksiklikleri tartışılmıştır. Ayrıca, bir Türk otomotiv şirketinde tam zamanında satın alma konusunda yapılan çalışma vaka olarak incelenmiştir. Bu vakada mevcut ve önerilen sistemler ve bunların avantaj ve dezavantajları incelenmiştir. Bu uygulamanın olası başarısını etkileyecek faktörler yorumlanmıştır. Japonya kaynaklı yönetim ve üretim tekniklerinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için sonuçlar çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTING JAPANESE MANUFACTURING TECHNIQUES IN NON- JAPANESE CONTEXT A CASE OF JIT PURCHASING IN TURKEY ATA, Ülfet Zeynep M.B.A. Supervisor: Assist.Prof.Dr. Ömer YA?IZ September, 1994, 93 pages. In this study, Japanese management and manufacturing techniques and their possible application in Turkey are studied. For this purpose, key trends in Japanese management and manufacturing are identified. The foundations and principles supporting them are recognized. In order to comment on the possible application of Japanese practices in Turkey, their previous applications in foreign context are studied. Their successes and limitations are discussed. Also, the application of Just-In-Time purchasing in a Turkish automotive firm is studied as a case. The current and proposed systems at this firm and their advantages and disadvantages are discussed. Comments on the factors that effect the possible success of the application are made. Conclusions on the successful implementation of Japanese oriented management and manufacturing practices are drawn.