Uyku bruksizmine sahip hastalarda stabilizasyon splinti kullanımın masseter kasına olan etkisinin volumetrik değerlendirilmesi
Volumetric determination of the effects of stabilization splint usage by sleep bruxism patients on masseter muscle
- Tez No: 365132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN HAKAN TUNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cavalieri Prensibi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Stabilizasyon Splinti, Uyku bruksizm, Cavalieri principle, Magnetic Resonance Imaging, Stabilization splint, Sleep bruxism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada uyku laboratuarında uyku bruksizmi teşhisi konmuş 16 hastaya tedavi amaçlı yapılan stabilizasyon splintinin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastaların 4 aylık splint kullanımından önce ve sonra masseter kaslarının MRI görüntüleri alınmıştır. Alınan bu MRI görüntüleri üzerinde Cavalieri prensibi yöntemiyle kasların hacimleri ölçülmüş ve splint kullanımından öncesi ve sonrası istatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Yapılan istatiksel analiz sonucu kasların hacimlerinde istatiksel olarak anlamlı bir değişime rastlanmamıştır. 8 erkek ve 8 kadın hastadan oluşan bu çalışma sonucunda, masseter kas hacminin değişiminde herhangi bir cinsiyet ayrımına da rastlanmamıştır. Sonuç olarak stabilizasyon splintinin masseter kas aktivitesi üzerine etkisini değerlendirmek için daha geniş populasyonlu çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effectiveness of the stabilization splint on 16 patients who were diagnosed as sleep bruxism in sleep laboratory. The MRI images of the patients were taken before and after 4 months of splint usage. The volumes of the muscles before and after splint usage were determined by Cavalieri principle on these MRI images and compared statistically. It was found that there was no statistically significant difference in the volume of the muscles. In addition, this study, consist of 8 male and 8 female patients, showed that the change in the masseter muscle volume did not depend on gender. As a conclusion, further studies with wider populations are needed to determine the effects of the stabilization splint usage on masseter muscle activity.