Lazerle pürüzlendirilen mine yüzeyine uygulanan farklı adeziv sistemlerin demineralizasyona ve braketlerin bağlanma dayanımına etkisinin incelenmesi
The evaluation of demineralization and shear bond strength of different adhesive systems bonded to enamel etched with laser
  1. Tez No: 365135
  2. Yazar: SERPİL ÇOKAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUHİ NALÇACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma dayanımı, lazer, lezyon derinliği, mikro-BT, Bond strength, laser, lesion depth, micro-CT
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, iki farklı enerji düzeyinde (100 mJ ve 200 mJ) Er:YAG lazer ile birlikte farklı adeziv sistemler (Transbond XT Primer, Transbond Plus SEP ve Clearfil Protect Bond) kullanılarak yapıştırılan braketlerin çevresinde in vitro koşullarda oluşturulan demineralizasyonun incelenmesi ve yapıştırılan braketlerin sıyırma kuvvetlerine karşı tutuculuklarının değerlendirilmesidir. Araştırmamızda bu amaçla 162 adet küçük azı dişi kullanılmıştır. Çalışmamızda oluşturulan grupların dağılımı kontrol, 1W (100 mJ, 10 Hz) ve 2W (200 mJ, 10 Hz) gücünde Er:YAG lazerle pürüzlendirme şeklindedir. Her grup kendi içinde 3 farklı adeziv sistemin kullanıldığı 3 alt gruba daha ayrılarak, toplam 9 grup oluşturulmuştur. Lezyon derinliği yönünden demineralizasyon non-invaziv bir yöntem olan mikro-BT ile incelenmiştir. Sıyırma testi ardından modifiye Artık Adeziv Endeks (AAE) skorları hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre, kontrol gruplarına benzer olarak 1W gücünde Er:YAG lazerle pürüzlendirilen mine yüzeyine Clearfil Protect Bond uygulanarak gerçekleştirilen bonding prosedürü demineralizasyonu önlemede diğer yöntemlerden daha etkilidir. Tüm gruplar içerisinde lazer uygulamadan yalnızca Clearfil Protect Bond kullanılarak yapıştırılan braketlerin sıyırma kuvvetlerine karşı tutuculuğu en düşüktür. Gücü 2W olan Er:YAG lazer pürüzlendirmeyle kombine edilen Clearfil Protect Bond uygulamasında ise en yüksek bağlanma dayanımı elde edilmiştir. Kontrol grupları ve 1W lazer Transbond XT Primer grubu haricinde diğer gruplarda mine yüzeyinde daha fazla yapıştırıcı kalmıştır. Sonuç olarak, 1W gücünde Er:YAG lazerle pürüzlendirilen mine yüzeyine uygulanan Clearfil Protect Bond'un in vitro koşullarda demineralizasyonu azaltan ve yeterli braket tutuculuğu sağlayan en uygun bonding prosedürü olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate demineralization created in vitro conditions and shear bond strength of brackets bonded with different Er:YAG laser power settings (100 mJ and 200 mJ) and adhesive systems (Transbond XT Primer, Transbond Plus SEP Clearfil Protect Bond). In this study, total of 162 premolars were used for this purpose. The distribution of study groups were control, 1W (100 mJ, 10 Hz) and 2W (200 mJ, 10 Hz) Er:YAG laser etching. Subgroups were classified into 3 groups according to the application of different bonding systems. All of these 9 groups were used in this study. Demineralization in terms of lesion depth was assessed with non-invasive method micro-CT. Following shear bond test, modified Adhesive Remnant Index (ARI) scores were calculated. Results were analyzed with SPSS programme. Acccording to our results, control and 1W Er:YAG laser etching with Clearfil Protect Bond groups were found more effective for preventing demineralization. In study groups, only Clearfil Protect Bond application had the lowest shear bond strength and the highest values were found in combined application of 2W Er:YAG laser etching with Clearfil Protect Bond. Except for the control and 1W Er:YAG laser etching with Transbond XT Primer groups, more adhesives were seen on enamel surfaces of another groups. Consequently, 1W Er:YAG laser etching with Clearfil Protect Bond was considered to be favorable bonding procedure for prevention of enamel demineralization and adequate bracket bond strength in vitro conditions.