Rekreasyonel vücut geliştirmecilerin fiziksel fıtness düzeylerinin amerikan spor hekimliği kolejinin sağlıkla ilgili bildirileri doğrultusunda değerlendirilmesi
Assessing physical fitness levels of recreational bodybuilders in accordance with american college of sports and medicine's health related announcements
- Tez No: 365148
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyonel Fiziksel Aktivite, Vücut geliştirme, Fiziksel fitness, Amerikan Spor Hekimliği Koleji, Recreational Physical Activity, Bodybuilding, Physical Fitness, American College of Sports Medicine
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Vücut geliştirme tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de popüler rekreasyonel fiziksel aktivite türlerinden biridir. Ancak; vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişilerin hipertrofik kuvvet antrenmanı lehine tek yönlü antrenman programlarına katıldıkları, gerek sağlıklı bir yaşam gerekse performans artışı açısından önemli olan kardiyovasküler çalışmaları ihmal ettikleri bilinmektedir. Bu çalışmada en az 2 yıldır vücut geliştirme sporuyla uğraşan katılımcıların, fiziksel aktivite düzeylerinin ACSM'nin Fiziksel Fitness Düzeyinin geliştirilmesiyle ilgili bildirileri doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya 19-42 yaş arası, 22 erkek sporcu katıldı (boy uzunluğu 176.9±5.78 cm, vücut ağırlığı 80.81±6.44 kg, vücut geliştirme deneyimi 3 yıl). Katılımcıların, maksimal aerobik güç (MaxVO2) düzeyleri Queen College Step testi, esneklik düzeyleri gövde fleksiyon testi, bacak ve sırt kuvvetleri izometrik dinanometre ile belirlendi. Deri kıvrım kalınlıkları, Holtain marka kaliper ile ölçüldü ve vücut yağ yüzdesinin belirlenmesinde Durnin&Womersley formülü kullanıldı. Katılımcıların demografik özellikleri ile antrenman programlarına ait bilgiler araştırmacılar tarafından hazırlanan veri toplama formu ile belirlendi. Katılımcıların vücut kütle indeksleri (BMI) 25.82± 1.7 kg/m2, MaxVO2'leri 51.07 ± 8.02 ml/kg/dk, gövde fleksiyonları 11.48±6.12 cm, bacak kuvvetleri 123.59±29.49 kg, sırt kuvvetleri 124.09±26.40 kg., sağ el kavrama kuvvetleri 53,83±7,82 ve vücut yağ yüzdeleri 13.32±2.80 olarak tespit edildi. Katılımcıların; vücut kütle indeksleri, maksimal aerobik güç düzeyleri ve vücut yağ yüzdeleri ACSM normlarına göre normal, esneklik ve kuvvet düzeyleri ise düşük olarak değerlendirildi. Rekreasyonel vücut geliştirmecilerin rutin antrenman programlarına, esneklik ve maksimal kuvvet gelişim antrenmanlarını dahil etmeleri gerektiği anlaşılmaktadır. Çalışmanın daha büyük bir örneklemle tekrarlanması, kuvvet ölçümlerininhalter ve vücut geliştirme sporlarına özgü 1MT koparma ve silkme testleriyle yapılması daha uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Bodybuilding is one of the physical activity types which is popular in our country like all over the world. However; the people who are dealing with body building apply one way training program for hypertrophy and it is well known that, they disregard cardiovascular exercises that are important in the sense of either increase in performance, or for a healthy life. In this study, it was aimed to assess recreational body builders, in accordance with American College of Sports and Medicine's standpoints. 22 Male athlete (age 19-42) participated in study (height 176.9±5.78 cm, weight 80.81±6.44 kg, body building experience 3 years). The maximal aerobic power levels of participants were measured with Queen College Step Test, flexibilities were measured with trunk flexion test and back and leg strengths were determined with isometric dynamometer. Skinfolds were measured with caliper (Holtain) and Durnin and Womersley Formula was used in measuring body fat percentage, Demographic features and data pertaining to their training schedules of participants were obtained from data collection form which was prepared by researchers. Participants were determined to have, 25.82± 1.7 kg/m2 Body Mass Index of participants (BMI) ) , 51.07 ± 8.02 ml/kg/min maximal aerobic power, 11.48±6.12 cm trunk flexions, 123.59±29.49 kg leg strength, 124.09±26.40 kg back strength, 53,83±7,82 right hand-grip and 13.32±2.80 % body fat percentages Body Mass Index, maximal aerobic power, levels and body fat percentage of participants were assessed as normal according to ACSM's norms, and their flexibility and strength levels were assessed as low. It was understood that, recreational bodybuilders should add flexibility and maximal strength trainings to their routine training programs. Repeating this study with more samples, measuring strength with 1RM snatch and jerk tests will be more useful for further researches.