Nijer - zınder bölgesinde yaşayan 15-49 yaş grubu kadınların üreme sağlığı durumu
The state of reproductive health of 15-49 aged women in zinder – niger
  1. Tez No: 365153
  2. Yazar: MAHAMANE İMRANA AKİLOU ALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU TOKUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Üreme sağlığı, 15-49 yaş kadın, doğum öncesi bakım, doğum sonrası bakım, aile planlaması, sağlık hizmeti, Reproductive health, 15-49 aged women, prenatal care, postnatal care, birth, family planning, health services
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma Nijer – Zinder bölgesinde yaşayan 15-49 yaş grubu kadınların; doğurganlık özelliklerini belirlemek, üreme sağlığı hizmetlerine erişimlerini ve kullanım oranlarını belirlemek, bunları etkileyen kimi etmenleri belirlemek, araştırma sonunda elde edilen verilerin irdelenmesiyle, daha iyi üreme sağlığı hizmeti sunulabilmesi için, Türkiye deneyimlerinden de yararlanılarak çözüm önerileri geliştirerek, bölgesel sağlık planlamasına katkıda bulunmak amacıyla planlanmıştır. Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırmadır ve Nijer-Zinder bölgesinde, Mart-Ağustos 2013 tarihlerinde yapılmıştır. Bölgeden 633 kadın araştırmaya dahil edilmiştir. Zinder bölgesinde bulunan yerleşim yerlerinin kadın nüfusuna göre ağırlıklandırılarak belirlenen kadınlar yerleşim yerlerinden basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Katılımcılara, araştırmacı tarafından geliştiren 95 soruluk bir anket formu yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 24.34±7.24 (min:14.0- max:49.0)'tür. Okur-yazar olmayan kadın oranı %68.7'dir Katılımcıların % 40.5'i gelir getirici bir işte çalışmaktadır, Bölgede erken yaşta evlilik çok yaygındır. Bölgede yaşayan kadınların %67.8'i 15 yaşından önce evlenmiştir Kadınların % 21.8'i 15 yaşından önce gebe kalmışladır, % 63.6'sı da 16-19 yaşları arasında gebe kalmıştır. Katılımcıların yaşayan çocuk sayısı ortalaması 3.38±2.09 (min:0 – max:11)'dir. Araştırmaya katılan kadınlar arasında herhangi bir AP yöntemi kullanım oranı %17.1'dir. Son bir yıl içinde doğumla sonuçlanan gebeliği olan 141 kadından 128'ine (%91,4) gebeliği boyunca en az bir kez sağlık personeli tarafından izlem yapılmıştır. Kadınların yalnızca %32.4'ü doğumunu bir sağlık kurumunda yapmış ve %32.6'sı sağlık personelinden yardım almıştır. Son bir yıl içinde canlı doğum yapan 141 kadından yalnızca 28'i (%20.4) doğum sonrası bakım almıştır. Hem doğum öncesinde, hem de doğum sonrasında kadınların hiçbiri kontroller için evde ziyaret edilmediğini belirtmişlerdir. Yaşadığı yerde sağlık birimi bulunanlar, en az bir yıl okula devam etmiş olanlar, sağlık güvencesi olanlar ve gelir getirici bir işte çalışan kadınlar üreme sağlığı hizmetlerinden diğer kadınlara göre daha fazla yararlanmışlardır. Bu çalışma Zinder bölgesinde yaşayan kadınlarda erken yaşta evliliklerinin, erken yaş gebeliklerinin ve çok sayıda doğumun üreme sağlığı sorunlarına yol açtığını göstermiştir. Bu bölgede kadınların üreme sağlığı hizmetlerinden yararlanımının Nijer'in diğer bölgelerine göre, Afrika'da kimi ülkelere ve Türkiye'ye göre daha kötü durumda olduğunu ve hizmetlerden yararlanmanın kadının statüsü ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the fertility caharacteristics, access and usage rates of reproductive health services and factors that affected them among 15-49 aged women in Zinder-Niger. And to contribute regional health plans and to make suggestions by explicating these results and utilizing Turkey experiences. It is a descriptive and cross-sectional study and conducterd in March – August 2013 at Zinder – Niger. 633 women implicated to the study. Identified women who are weighted by the population of the settlements were chosen randomly. The 95 items questionnaire form which developed by the researchers implement to the women by face to face. The mean age of respondents is 24.34±7.24 (min:14.0- max:49.0). The rate of illiterate women is 68.7%. Forty percent of women have been working out of home. Adolescent marriages are prevalent in Zinder. 67.8% of them have married before 15. Twenty percent of women conceived before 15, and 63% of them at 16-19 ages. The mean living child number is 3.38±2.09 (min:0 – max:11). 17.1% of women have been used a contraceptive. 128 (91.4%) of 141 women who have a pregnancy at last year have been at least one prenatal care visit by a health Professional. Only 32.4% of women delivered their baby in a health care facility and have got assistance by a health care Professional. 20.4 % of 141 women have got postnatal care. None of the women have been visited at their home by a health care professional before and after the birth. Women who have a health care facility in their settlement, who have attended to school at least one year, who have social security and who have worked out of home have exploited reproductive health services more than the other women. This study has expressed that adolescent marriages, adolescent and frequent pregnancies have led to reproductive health problems. The exploitation of reproductive health services, of the women living in this region are less than in other regions of Niger and some African countries and Turkey and it is related to the state of the women.