Rozaseada intense pulsed light tedavisinin etkinliği
Evaluation of intense pulsed light treatment in Rosacea
- Tez No: 365162
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: dermatoskopi, DYKİ IPL, rozasea, VAS, dermatoscopy, DLQI, IPL, rosacea, VAS
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Intense pulsed light tedavisinin rozasea hastalarında etkinliğini değerlendirmek, olası yan etkileri, hastalığın ve tedavinin yaşam kalitesi üzerine etkilerini saptamak. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza eritematotelenjiektatik ve papülopüstüler tipte toplam 35 rozasea hastası dahil edildi. Herbir hastaya 4 haftalık aralıklar ile 6 seans IPL tedavisi uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrasında fotoğraflama ve dermatoskopik değerlendirmeleri yapıldı, şiddet değerleri kaydedildi ve hastalara eritem sıcak basması, kuruluk, yanma, kaşıntı, şişlik ve hassasiyet semptomlarını değerlendiren VAS ve yaşam kalite ölçeği DYKİ uygulandı. Tedavi sonrasında klinik ve dermatoskopik fotoğraflandırmalara, VAS skorlarına ve DYKİ?ne dayandırılarak tedavi yanıtları değerlendirildi. Bulgular: IPL tedavisi ile 35 hastanın 31?inde (% 88.6?sında) tedaviye yanıt alındı, bu hastaların 12?sinde (%34.2) yanıt %50?nin üzerinde, 19?unda (%54.2) ise %50?nin altında idi. Tedavi ile eritem, telenjiektazi ve papül şiddetlerinde anlamlı azalma görülürken püstül şiddetinde anlamlı azalma olmadığı görüldü. Dermatoskopik değerlendirme ile hastaların %91.2?sinde eritemde, %77.1?inde telenjiektazide düzelme meydana geldiği saptandı. VAS değerlendirmelerinde tüm semptomların şiddet skorlarında gerileme saptandı. Tedavi ile DYKİ skorunda anlamlı düşüş saptandı. Tedavi sonrası hastalarda hiçbir kalıcı yan etki gözlemlenmezken, 10 hastada (%28.6) hiperpigmentasyon, 8 hastada (%23) şiddetli eritem ve 1 olguda (%3) hipopigmentasyon meydana geldi. Sonuç: IPL tedavisi rozasea hastalarında etkili olup eritem, telenjiektazi ve papül şiddetinde anlamlı azalmaya neden olmakta aynı zamanda hastalığın semptomlarını da düzeltmektedir. Tedavi etkinliğini değerlendirmek amacıyla fotoğraflandırmaya ek olarak eritem ve telenjiektazilerin objektif değerlendirilmesi amacıyla dermatoskopi de kullanılabilir. IPL tedavisinin hastalığın yaşam kalitesi üzerine olumlu etkileri görülebilir. Tedavi ile kalıcı yan etkiler gözlemlenmemekle birlikte eritem ve özellikle de koyu deri tipine sahip hastalarda hiperpigmentasyon riski açısından dikkatli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: To assess the efficacy of intense pulsed light treatment in rosacea, its effects on disease process and life quality, find out possible side-effects. Material and Method: Thirty-five rosacea patients with erythematotelangiectatic and papulopustular subtypes were included. Each patient received a total of six seances of IPL treatment at 4-week intervals. Response to treatment is evaluated through photographs and dermatoscopic examination before and after each treatment and disease severity rates are recorded. Visual analog scale (VAS) to assess erythema, flushing, feeling of dryness, itchy sensation, swelling and sensitivitiy, and dermatology life quality index (DLQI) are evaluated. The outcome of the IPL treatment was evaluated on the bases of the clinical and dermatoscopical photographs, VAS and DLQI scores. Results: Thirty one patients (88.6%) had improvement with IPL treatment, 12 of them showed more than 50% improvement whereas 19 of them had less than 50% improvement. Rosacea lesions showed significant decrease in the severity of erythema, telangiectasia and papules however, no marked decrease in pustule severity was observed. Dermatoscopic examination revealed reduction in erythema in 91.2% of the patients and reduction in telangiectasia in 77,1% of the patients. Decrease in severity rates of all symptoms in VAS scores was achieved and there was a significant improvement in DLQI scores. While no permanent side effects occurred, in 10 cases (28,6%) temporary hyperpigmentation, in 8 cases (23%) severe erythema and in 1 case (3%) temporary hypopigmentation were observed. Conclusion: IPL treatment is effective in rosacea with a significant decrease in severity of erythema, telangiectasia and papular lesions providing a noticeable symptom relief. IPL treatment has positive effects on life quality of rosacea patients. In assessing the efficacy of IPL treatment dermatoscopic examination is a useful tool together with the photographic evaluation. Even though we did not observe any permanent pigmentation, especially in dark skinned individuals treatment should be done cautiously to avoid hyperpigmentation.