Otizm spektrum bozukluklarında vitamin D düzeyleri
Vitamin D levels in children with autism spectrum disorders
- Tez No: 365164
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT KAĞAN GÜRKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozuklukları, Vitamin D, Kalsiyum, Folat, Autism Spectrum Disorders, Vitamin D, Calcium, Folate
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
UĞUR, Ç. Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Vitamin D Düzeyleri, Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara 2013 AMAÇ: Çalışmamızda OSB olan küçük çocuklarda Vitamin D, Ca, P, ALP ve folat serum düzeylerinin normal kontrollerle karşılaştırılarak bunların düzeyleri ile sorun davranış şiddeti, OSB belirti şiddeti, bilişsel gelişim düzeyi gibi değişkenler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Tüm katılımcılar DSM-IV-TR ölçütlerine göre bir çocuk psikiyatrisi uzmanı tarafından değerlendirilmiş ve OBve BTA-YGB tanısı konan olgular araştırma grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Olgular arasında AS tanısı konan bir çocuk olmamıştır. OSB tanısı konulan ve kontrol grubu olarak çalışmaya katılmayı kabul eden olgulara kendi hazırladığımız sosyodemografik veri formu uygulanmıştır ve Sorun Davranış Kontrol Listesi (SDKL) doldurulmak üzere verilmiştir. Hasta grubuna ayrıca Otizm Davranış Kontrol Listesi (ODKL), Çocukluk Otizm Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ) ve yaş gruplarına uygun gelişimsel tarama ölçeği ve/veya zekâ testleri uygulanmıştır. Ayrıca tüm çocuklardan Mart 2013-Eylül 2013 tarihleri arasında vitamin D, Ca, P, ALP ve folat kan tetkikleri istenmiş ve üniversitemiz bünyesindeki merkez ve endokrinoloji laboratuarında çalışılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Ki-Kare testleri, t testleri ve bağıntı analizleri kullanılmıştır. SONUÇ: OSB olan çocuklarda %29.6, normal çocuklarda ise %38.9 oranında Vitamin D eksikliği saptamıştır, ancak iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. OSB olan çocukların Vitamin D, Ca, P, ALP ve folat düzeyleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ayrıca OSB'li çocukların SDKL, ODKL, ÇODÖ alt ölçek ve toplam puan ortalamaları ile biyokimyasal ve endokrinolojik tetkik sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. TARTIŞMA: Araştırmamızda 3-8 yaş arasında vitamin D, Ca, P, ALP ve folat düzeylerinin OSB'li çocuklarda sağlıklı çocuklardan daha düşük seviyelerde bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Vitamin D'nin 3-8 yaş arasında OSB'li çocuklarda rutin olarak çalışılması anlamlı görünmemektedir. Gelecek çalışmalarda doğumda ya da kordon kanında Vitamin D düzeylerine bakılarak çocukların prospektif olarak izlenmesi farklı sonuçlar doğurabilir.
Özet (Çeviri)
UGUR, C. Vitamin D Levels in Children with Autism Spectrum Disorders, Ankara University, School of Medicine, Department of Child and Adolescent Psychiatry Clinic, Dissertation, Ankara, 2013. OBJECTIVE: In this study, it is aimed to define serum levels of Vitamin D, calcium (Ca), phosphorus (P), alkaline phosphatase (ALP) and folate in young children with Autism Spectrum Disorders (ASD) and to compare them with those of normal controls and to explore the association between these serum values and the severity of the problem behavior, ASD symptom severity, and level of cognitive development. METHOD: All participants were assessed by a child and and adolescent psychiatry specialist according to DSM-IV-TR criteria and patients with the diagnosis of Autistic Disorder (AD) and Pervasive Developmental Disorder-Not Otherwise Specified (PDD-NOS) were included in the study. None of the patients fulfilled the criteria for Asperger Syndrome (AS). All of the participants were interviewed and sociodemographic form and Aberrant Behavior Checklist (AbBC) were administered. Autism Behavior Checklist (ABC), Childhood Autism Rating Scale (CARS) and developmentally appropriate screening or IQ tests were administered to ASD patients. Besides, Vitamin D, Ca, P, ALP and folate levels of all participants were calculated at central and endocrinology laboratories of our university hospital from March 2013 to September 2013. Chi square tests, t tests and correlation analyses were used to evaluate the data. RESULTS: In 29.6% of the children with ASD and 38.9% of the normal children, Vitamin D deficiency was detected, however, the difference was not statistically significant between the groups. No statistically significant differences were detected between levels of Vitamin D, Ca, P, ALP and folate in children with ASD compared to those of controls. The correlational analysis in children with ASD revealed that AbBC, ABC, CARS scores were not correlated with biochemical and endocrine laboratory results. DISCUSSION: The results of the study showed that Vitamin D, Ca, P, ALP and folate levels in 3-8 years old children with ASD were not different from normal controls. The routine screening of Vitamin D levels in 3-8 years old children with ASD does not seem to feasible. In future studies, defining Vitamin D levels in cord blood or perinatal period and prospectively following up children may generate different results.