İşitme rekonstrüksiyonunda kullanılan yöntemlerin fonksiyonel ve anatomik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of functional and audiologic results of the methods on ossicular chain reconstruction
  1. Tez No: 365171
  2. Yazar: EMRE OCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroksiapatit, ssiküloplasti, protez, titanyum, Hydroxyapetite, ossiculoplasty, prosthesis, titanium
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı 2006-2012 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde timpanoplasti yapılmış ve hidroksapatit veya titanyum ossiküler replasman proteziyle işitme rekonstrüksiyonu yapılmış hastaların ameliyat sonrası işitme ve anatomik sonuçlarının incelenmesidir. Çalışmamızdaki bütün değerlendirmeler Amerikan Otolarengoloji Baş Boyun Cerrahisi Akademisi İşitme ve Denge Komitesi?nin standartlarına göre yapılmıştır. Yaş ortalaması 35,2 olan 36?sı erkek, 15?i kadın olmak üzere toplam 51 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Olguların %31,37?si revizyon cerrahi geçiren hastalardır. Mastoidektomi hastaların %84,3?üne yapılmıştır. Bu olguların %90,6?sında dış kulak arka duvarı korunmuştur. Dış kulak arka duvarı korunarak PORP uygulanan hastaların %75?inde başarılı işitme sonuçları elde edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların ameliyat sonrası işitme testleri değerlendirildiğinde gerek kemik hava yolu aralığı, gerekse kemik hava yolundaki kazanç göz önüne alındığında en başarılı grubun Ti PORP uygulanan hastalar, en başarısız grubun ise HA TORP uygulanan hastalar olduğu dikkati çekmektedir. Parsiyel ossiküler replasman protezleri karşılaştırıldığında titanyum protezlerin işitme sonuçlarının hidroksiapatit protezlere göre anlamlı olarak üstün olduğu görülmektedir. Total ossiküler replasman protezleri karşılaştırıldığında ise işitme sonuçlarında anlamlı bir fark saptanmazken işitmenin subjektif bir parametresi olan kemik hava yolundaki kazancın hidroksiapatit protezlerde anlamlı oranda yüksek olduğu saptanmıştır. Anatomik sonuçlar dikkate alındığında ise gerek parsiyel gerekse total protezlerde titanyum ile hidroksiapatit protezler arasında bir fark görülmemiştir. Atılım oranının ise tüm protezler için %5,8 olduğu görülmüştür. Titanyum protezler özellikle parsiyel rekonstrüksiyonda daha iyi işitme sonuçları vermektedir. Ancak total rekonstrüksiyonda her iki protez arasında anlamlı fark yoktur. Cerrah işitme rekonstrüksiyonu yaparken, protez seçimi sırasında hastanın ve operasyonun özelliklerini göz önünde bulundurarak duruma en uygun protezi seçmelidir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to evaluate hearing and anatomical outcomes of the patients who underwent ossicular chain reconstruction with a titanium or a hydroxyapatite ossicular chain replacement prosthesis in Ankara University Faculty of Medicine, Department of Otorhinolaryngology between 2006-2012. All results are evaluated according to the standarts by American Academy of Otolaryngology and Head Neck Surgery Joint Committee on Hearing and Equilibrium guidelines. There were 51 patients with an average age of 35.2. Thirty six were male and fifteen were female. The ratio of revision cases were 31.37%. A mastoidectomy procedure were done to the 84.3%of the patients. Of these patients 90.6%were undergone intact canal wall mastoidectomy. In intact wall mastoidectomy patients, 75%had good hearing results which were operated with a PORP. Ti PORP patients had the best hearing results among all the patients in the study. Besides HA TORP patients had the worst hearing results. When partial ossicular prosthesis were compared, titanium prosthesis had significant better results than hydroxyapetite prosthesis. The hearing results were similar in the total ossicular prosthesis. On the other hand the gain in air bone gap, which is a subjective parameter in hearing results, was significantly higher in the hydroxyapetite group. Anatomical outcomes were similar between the two groups. The extrusion rate was 5.8%. Titanium prosthesis had better hearing results particularly in partial reconstruction. None the less there isn?t any significant difference among the two types of prosthesis in total reconstruction. Surgeon must consider the characteristics of the patient with the operation type and choose the most appropriate prosthesis in ossicular chain reconstruction.