Ossiküloplastinin postoperatif değerlendirilmesinde yüksek çözünürlüklü temporal kemik bilgisayarlı tomografi'nin tanısal performansı ve görüntüleme özellikleri
Diagnostic performance and imaging features of high resolution temporal bone CT in the postoperative evaluation of ossiculoplasty
- Tez No: 1020404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ossiküloplasti, yüksek çözünürlüklü temporal kemik bilgisayarlı tomografi (HRCT), ossiküler rekonstrüksiyon, orta kulak cerrahisi, protez lokalizasyonu
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Orta kulak patolojilerine sekonder gelişen ossiküler zincir hasarları iletim tipi işitme kaybına sebep olmaktadır. Ossiküler rekonstrüksiyon cerrahisi ise iletim tipi işitme kaybının tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmanın amacı, postoperatif dönemdeki ossiküler rekonstrüksiyon hastalarını yüksek çözünürlüklü temporal kemik bilgisayarlı tomografi (HRCT) ile değerlendirmenin; kullanılan rekonstrüksiyon materyal tiplerinin ve konumlarının belirlenmesinde, kemikçik zincir devamlılığının gösterilmesinde, cerrahi başarının anlaşılmasında ve olası komplikasyonların saptanmasındaki önemini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, retrospektif ve gözlemsel olarak planlandı. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde Ocak 2019 – Aralık 2023 tarihleri arasında ossiküloplasti uygulanmış ve postoperatif HRCT incelemesi bulunan hastalar değerlendirildi. Başlangıçta belirlenen 154 hasta arasından ameliyat notlarına eksiksiz ulaşılabilen ve görüntü kalitesi değerlendirmeye uygun olan 92 hastaya ait toplam 100 kulak çalışmaya dahil edildi. HRCT incelemeleri 128 kesitli çok dedektörlü bilgisayarlı tomografi (BT) cihazı ile gerçekleştirildi. Görüntüler iki deneyimli radyolog tarafından değerlendirilerek protez tipi, protezin orta kulaktaki anatomik konumu, ossiküler zincir bütünlüğü, orta kulak ve mastoid havalanması ile eşlik eden patolojik bulgular kaydedildi. Protezlerin lokalizasyonu anatomik olarak beklenen pozisyonda olup olmamasına göre“normal”ve“anormal”olarak sınıflandırıldı. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 30.0 programı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %53'ü kadın, %47'si erkek olup yaş ortalaması 43,24±13,07 yıl olarak saptandı. Operasyon uygulanan kulakların %52'si sağ, %48'i sol kulaktı. En sık görülen patolojiler fenestral otoskleroz (%32), kolesteatoma (%27) ve kronik eroziv otomastoidit (%23) olarak belirlendi. Ossiküler rekonstrüksiyonda kullanılan materyaller incelendiğinde en sık bone cement(kemik çimetosu) (%38) kullanıldığı, bunu stapes protezi (%32), total ossiküler replasman protezi (TORP) (%18) ve parsiyel ossiküler replasman protezi (PORP) (%10) uygulamalarının izlediği görüldü. Postoperatif HRCT incelemelerinde protezlerin %60'ının normal anatomik pozisyonda olduğu, %40'ında ise malpozisyon veya dislokasyon saptandığı belirlendi. En sık TORP grubunda (%55,56) anormal lokalizasyon gözlendi. Protez lokalizasyonu ile cinsiyet, operasyon tarafı, protez tipi ve cerrahi teknik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: HRCT, ossiküler rekonstrüksiyon cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif dönemde özellikle yeterli klinik anamneze ve epikriz verisine ulaşılamayan veya beklenen işitme kazanımı olmayan hastalarda; rekonstrüksiyon materyal tiplerinin ve yerleşimlerinin belirlenmesinde ve olası komplikasyonların saptanmasında önemli bir görüntüleme yöntemidir. Ayrıca HRCT, orta kulak havalanması ve eşlik eden patolojilerin değerlendirilmesine de katkı sağlayarak, klinik planlanmaya ve revizyon cerrahisi kararına yol gösterici bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Ossicular chain damage secondary to middle ear pathologies leads to conductive hearing loss. Ossicular reconstruction surgery plays an important role in the treatment of conductive hearing loss. The aim of this study is to demonstrate the importance of evaluating patients who have undergone ossicular reconstruction in the postoperative period using high-resolution temporal bone computed tomography (HRCT) in determining the types and positions of reconstruction materials, demonstrating ossicular chain continuity, assessing surgical success, and detecting possible complications. Materials and Methods: This study was designed as a single-center, retrospective, observational study. Patients who underwent ossiculoplasty at Ankara Bilkent City Hospital between January 2019 and December 2023 and had postoperative HRCT examinations were evaluated. Among the initially identified 154 patients, a total of 100 ears from 92 patients with complete operative notes and adequate imaging quality were included in the study. HRCT examinations were performed using a 128-slice multidetector CT scanner. The images were evaluated by two experienced radiologists, and the prosthesis type, anatomical position of the prosthesis in the middle ear, ossicular chain integrity, middle ear and mastoid aeration, and accompanying pathological findings were recorded. Prosthesis localization was classified as“normal”or“abnormal”according to whether it was in the anatomically expected position. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics version 30.0. Results: Among the patients included in the study, 53% were female and 47% were male, with a mean age of 43.24 ± 13.07 years. Of the operated ears, 52% were right and 48% were left. The most common pathologies were fenestral otosclerosis (32%), cholesteatoma (27%), and chronic otomastoiditis (23%). Evaluation of the materials used in ossicular reconstruction showed that bone cement was the most frequently used (38%), followed by stapes prosthesis (32%), total ossicular replacement prosthesis (TORP) (18%), and partial ossicular replacement prosthesis (PORP) (10%). Postoperative HRCT examinations demonstrated that 60% of the prostheses were in the normal anatomical position, whereas 40% showed malposition or dislocation. Abnormal localization was most frequently observed in the TORP group (55.56%). No statistically significant association was found between prosthesis localization and sex, side of operation, prosthesis type, or surgical technique (p > 0.05). Conclusion: HRCT is an important imaging modality in the postoperative evaluation of patients who have undergone ossicular reconstruction surgery, particularly in cases where adequate clinical history and discharge data are unavailable or when the expected hearing improvement is not achieved. It enables the identification of the types and positions of reconstruction materials and the detection of possible complications. In addition, HRCT contributes to the evaluation of middle ear aeration and accompanying pathologies, providing guiding information for clinical planning and decisions regarding revision surgery. Key Worlds: Ossiculoplasty, High-resolution temporal bone computed tomography (HRCT), Ossicular reconstruction, Middle ear surgery, Prosthesis localization