'Yer' için konut tasarlama: Doğu Karadeniz Bölgesi kırsal alanı
Desining housing for location: Eastern Black Sea Region rural area
  1. Tez No: 365222
  2. Yazar: ELİF HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMET CANDAŞ KAHYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yer' olgusu, Doğu Karadeniz Bölgesi, Geleneksel Yaşam ve Mimari, Tasarım Kriterleri, Yeni Konut Önerileri, Location' Phenomenon, Eastern Black Sea Region, Traditional Life and Architectural Design Criteria, New Housing Suggestions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Doğu Karadeniz Bölgesi kırsal alanındaki karakteristik dokunun bozulmasını önlemek için insanlara rehber olabilecek, geleneksel yaşamın sürdürebilirliğini sağlayan ve günün gereksinimlerini karşılayan yeni konut önerileri üretebilmek amacıyla oluşturulan bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiş, mimaride“yer”kavramı irdelenerek DKB özelinde yer kavramının coğrafi ve kültürel boyutları değerlendirilmiştir. İkinci bölümde; Doğu Karadeniz Bölgesi'nin geleneksel yaşam ve mimarisi irdelenerek geleneksel DKB kırsal alanı konutunun oluşum/tasarım kriterleri belirlenmiştir. Belirlenen kriterler arasından yeni konut tasarımı için temel ilkeler seçilmiştir. Bu ilkeler doğrultusunda DKB kırsal alanına özgü yeni konut tasarımı için yatayda ve düşeyde gelişen sistem önerileri oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde; oluşturulan sistem önerileri ile ulaşılan bulgular yer almaktadır. Dördüncü bölümde; sonuç ve öneriler yer almaktadır. Literatür taraması ve tüm değerlendirmeler sonucunda DKB kırsal alanında yöre karakteristiğine uygun, geleneksel ve modern yaşamın gerektirdiği ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde farklı tip konut önerileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
To prevent destroying of characteristic pattern of rural area in the Black Sea Region, it is aim to generate new housing suggestions which can be guide for people, provide sustainability of traditional life and supply requirements of the day. The study has four main chapters.In the first chapter; purpose and content of the study are explained, geographical and cultural dimensions of location concept in specific to Eastern Black Sea Region are evaluated by studying“location”concept in architecture. In the second chapter; formation/design criteria of rural area housing of Eastern Black Sea Region are determined by studying traditional life and architecture of Eastern Black Sea Region. Basic principles for the new housing design are selected from determined criteria. In the direction of these principles system suggestions which are developed horizontally and vertically are created for the new housing design special to Eastern Black Sea Region rural area. In the third chapter; findings of the created system suggestion are given.In the fourth chapter; results and suggestions are taken place. Through literature and all evaluations, different type housing suggestions, which are suitable for vernacular character in Eastern Black Sea Region rural area and be able to answer the requirement of traditional and modern life, are generated.