İncir yaprağının hızlı pirolizi ve ürün verimini etkileyen faktörler
Fast pyrolysis of fig leaf via fast pyrolysis
- Tez No: 365223
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL KAYGUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fast Pyrolysis, Biomass, fig leaf, Bio-oil
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Biyokütleye uygulanan hızlı piroliz işlemi sonucunda elde edilen sıvı ürünler hem enerji kaynağı hem de kimyasal madde eldesi için hammadde olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmada, değişik deneysel şartlar altında sabit yataklı bir reaktör içerisinde incir yaprağının hızlı pirolizi incelenmiştir.Sabit yataklı bir reaktör içerisinde incir yaprağına uygulanan hızlı piroliz deneyleri sonucunda ürün verimi üzerine piroliz sıcaklığı, sürükleyici gaz akış hızı ve parçacık boyutunun etkileri araştırılmıştır.Deneyler 200 C/dak ısıtma hızında 400, 500, 600 ve 700 C piroliz sıcaklıklarında gerçekleştirildi. Deneyler sonucunda piroliz ürün veriminin büyük ölçüde piroliz sıcaklığına bağlı olduğu gözlendi ve piroliz sıvısının maksimum verimle elde edildiği, en uygun piroliz sıcaklığı 600 C olarak belirlendi.Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, yapılacak iyileştirme ile incir yaprağınının sıvı yakıt ve kimyasal madde eldesi için hammadde kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Hızlı Piroliz, Biyokütle, İncir yaprağı, Biyoyakıt
Özet (Çeviri)
Fast pyrolysis utilizes biomass to produce a product that is used both as an energy source and a feedstock for chemical production.In this study, fast pyrolysis of fig leaf was investigated experimentally in a fixed-bed reactor under various conditions.The fixed-bed fast pyrolysis experiments have been conducted on a sample of fig leaf in a fixed bed reactor to determine particularly the effect of pyrolysis temperature, particle size and sweep gas flow rate on the pyrolysis product yields.The reactor was heated at a heating rate of 200 °C per minute to a pyrolysis temperature of 400, 500, 600 and 700 °C. Experiments show that pyrolysis yields and conversion efficiencies depended mainly on pyrolysis temperature and 600 °C was the most suitable for decomposition of the fig leaf to reach maximum oil yield.The results achieved by performed studies show that, with the improvements to be done, fig leaves can be used as a raw material for liquid fuels and chemical formations.