Türkiye'de 1931-1980 dönemi apartman konutlarının mimar/Arkitekt dergisi üzerinden irdelenmesi
Discussion of 1931-1980 period residential apartments in Turkey via mimar/Arkitekt periodical
  1. Tez No: 365233
  2. Yazar: ÇAĞRI ULUDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUTEBER ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mimar/Arkitekt dergisi, Apartman, Apartmanlaşma Süreci, Konutta Değişim, Konut Mekanları
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsanların barınma ihtiyacını karşılamak için üretilen konut, zaman içerisinde değişim ve gelişim göstermiştir. Özellikle 18. yüzyılda yaşanan Sanayi Devrimi'nden sonra kentlerde görülmeye başlanan apartman konutlarının Türk konut kültürüne girişi, Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla Osmanlı'da başlatılan modernleşme hareketinin sonucunda gerçekleşmiştir. Cumhuriyetle birlikte yeni Türkiye'nin inşası sürecinde İstanbul'da görülmeye başlayan apartman konutlarının günümüze kadar yaşadığı sürecin izlenmesi ve değerlendirilmesi önem kazanmaktadır. Bu nedenle, Cumhuriyet dönemi apartman konutlarının, dönemin ilk süreli mimarlık yayını olan ve Türk mimarlık sürecine ışık tutan Mimar/Arkitekt dergisi kapsamında irdelendiği bu çalışmanın genel bilgiler bölümünde, apartmanlaşma olgusu ve Türkiye'de Cumhuriyet öncesi ve sonrası yaşanan apartmanlaşma süreci ele alınmıştır. Yapılan çalışmalar bölümünde, çalışmanın sınırları belirlenmiş; izlenen yöntemler açıklanmış ve çalışma kapsamında CAD ortamına aktarılan apartman konutlarının bilgilerini, kat planlarını ve dış görsellerini içeren yapı kimlik kartı tablolarının yanında dijital ve sayısal bir veri tabanı oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde, apartman konutları incelendikten sonra elde edilen bulundukları yere ait, kullanım tiplerine ait, eylem alanlarına ait ve eylem alanlarında bulunan mekanlara ait bulgular ortaya konulmuş ve irdelenmiştir. Dördüncü bölümde, bulgular üzerinden elde edilen sonuçlar verilmiş ve son bölümde bu konu çerçevesinde yapılabilecek diğer çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Residence; created as a solution for fulfilling the sheltering needs of human beings, started to show modification and growth. The residential apartments, which had started to seen in cities especially with the industrial revolution in 18th century, appeared in Turkish residence culture in 19th century with“the edict of Gülhane”as a result of modernisation movements in Ottomans. In times of building the new Turkey with the republic, investigating the process of residential apartments in Istanbul from the past to today has gained importance. Hence, the republican era apartment houses were discussed and investigated at the scope of the first and periodical architecture publication Mimar/Arkitekt, the fact of building apartments was handled and also the process before and after the Turkish Republic were discussed. At the done studies section, the working environment was decided, material and methods were explained and then the apartment housing information were transferred to CAD environment also digital identity card tables were created which contains floor plans and exterior structures images and in addition to these the digital data base was created. At the third chapter after investigating the residential apartments, the findings about the built area, usage types and activity areas were explained and discussed. At the fourth chapter, the gotten results were shown and in the final chapter, some recommendations were given for the future studies. Key-words: Mimar/Arkitekt periodical, Apartment, Process of Apartment Building, Modification in Residence, Spaces in Residence